Škvarkové placky

Velice výživné kynuté pečivo, které si, až půjdete do světa, můžete s sebou vzít do uzlíčku místo buchet. Pokud nejste na sladké…

125 ml mléka
1 lžička cukru
1 lžička hladké mouky
21 gramů kvasnic (půl kostky)
200 g škvarků
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
180 g sádla
1 vejce
1 lžíce bílého vína
sůl
pepř
Na posypání
hrubozrnná sůl
kmín

Z mléka, kvasnic, cukru a mouky si připravíme kvásek. Než nám vzejde, nameleme si většinu škvarků, zbytek (cca čtvrtinu) pouze nakrájíme.

Máme-li kvásek vzešlý, nalijme ho do mísy a přidáme všechny ostatní ingredience kromě onoho zbytku nakrájených škvarků. Na pomoučněném vále rukama vypracujeme hladké, kompaktní těsto, které necháme minimálně půl hodiny vykynout.

Do vykynutého těsta přidáme nakrájené škvarky, opět prohněteme a vyválíme na tloušťku asi 1 cm. Nařežeme na čtverce či obdélníky, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme hrubozrnnou solí či kmínem a vložíme do trouby rozehřáté na 160 °C na 20 minut.

Škvarkové placky

Škvarkové placky