Oukrop neboli česnečka

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut

Jednoduchá polévka, která vás postaví na nohy a díky česneku dá pocítit parazitům. Pro osvěžení můžete přidat bylinky – třeba vojtěšku, špičky ovsa, lebedu, řebříček a kopřivu. Nebo které najdete kolem chalupy.

300 g brambor
1 l vody
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku nebo dle chuti a jejich síly
čerstvě mletý pepř
2 lžíce sádla (ne během půstu)
4–8 krajíců chleba

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek. Vaříme, až brambory změknou. Dochutíme solí a pepřem. Chleba nakrájíme na kostičky a osmahneme je na rozehřátém sádle v pánvi, pokud nedržíme půst. Polévku nalijeme do talířů a podáváme s opečeným chlebem.

Jídla ze skanzenu – oukrop

Jídla ze skanzenu – oukrop