Kachna v šouletu

pro 4 osoby
doba přípravy: 2,5–3 hodiny

Židé tradičně připravují v šouletu husu, ale proč bychom tak nemohli připravit kachnu? Šoulet označuje jídlo pečené v jednom hrnci na šábes, zpravidla se jednalo o směs luštěnin s husou.

1 vykuchaná, dobře očištěná středně velká kachna
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
2 cibule, 1 rozpůlená a 1 nakrájená nadrobno
200 g hrachu zeleného a žlutého, přebraného, vypraného a namočeného den předem
200 g velkých krup
100 g kachního sádla
2 stroužky česneku, drcené
1 lžička mletého pepře
1 lžíce majoránky
sušená saturejka

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kachnu osolíme, okmínujeme, vložíme do pekáče, do břišní dutiny jí dáme 1 rozkrojenou cibuli a podlijeme kachnu trochou vody. Pečeme v troubě dočervena, zhruba 1–1,5 hodiny za občasného podlévání vlastní šťávou. Poté ji naporcujeme.

Hrách a kroupy uvaříme zvlášť doměkka, scedíme, propláchneme studenou vodou a připravíme šoulet.

Na sádle osmažíme cibulku nakrájenou nadrobno a česnek dozlatova, přidáme kroupy, hrách a šťávu z pečené husy, osolíme, opepříme, dochutíme majoránkou, promícháme a polovinu šouletu vsypeme do pekáče. Navrch položíme upečené porce kachny, zakryjeme druhou polovinou šouletu a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20 minut. Ke kachně v šouletu se skvěle hodí nakládané okurky.

Souboj kachen – svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím vs. kachna v šouletu

Souboj kachen – svatoštěpánská kachna na švestkách s kedlubnovým zelím vs. kachna v šouletu