Na cizím území


Marocká ambasáda

Marocká ambasáda sídlí v hradčanské vile v Mickiewiczově ulici. Mnoho let zde fungovala kanadská ambasáda. Od roku 2007 tu úřadují Maročané.

Filipínská ambasáda

Filipínskou vlajku velmi podobnou té naší, jenže s bílým klínem, můžete vidět vlát na nárožním paláci na Senovážném náměstí. Filipínský stát si pro svůj skromný zastupitelský úřad pronajal jedno patro. Rezidenční vila velvyslanectví se nachází v Praze 6.

Brazilská ambasáda

Letos to už je 45 let, co na novobarokním zámečku v Troji vlaje vlajka Brazílie - nachází se tam rezidence ambasadora. Brazilie si tuhle krásnou vilu s venkovním bazénem zasazenou ve svahu, z níž je krásný pohled na Prahu a řeku, pronajala od diplomatického servisu v roce 1967. Úřad brazilského velvyslanectví sídlí od roku 2004 v centru Prahy v šlechtickém paláci v Panské ulici.

Ukrajinská ambasáda

Ukrajinská ambasáda sídlí ve známé bubenečské diplomatické čtvrti a má k dispozici vlastně dvě vily. Ta, v níž jsou diplomaté, je bývalým majetkem židovské rodiny. Od jejích potomků ji Ukrajina před devatenácti lety odkoupila. V sousední vile ještě nedávno bydlel švýcarský velvyslanec, teď tu sídlí ukrajinský konzulát.

Japonské velvyslanectví

Japonské velvyslanectví sídlí v Turbovském paláci na Malé Straně už více než 90 let. Japonsko ho koupilo hned na začátku 20. let 20. století. Palác ve druhé polovině 18. století na místě měšťanských domů postavili Turbové, šlechtická rodina, která vlastnila statky na Mělnicku.

Rumunská ambasáda

Další díl seriálu o zastupitelských úřadech v hlavním městě - tentokrát o Velvyslanectví Rumunska, které sídlí v Nerudově ulici na Malé Straně v Morzinském paláci. Jeho současná podoba je výsledkem barokní přestavby z dílny Jana Blažeje Santiniho. Sochařskou výzdobu provedl další velikán své doby Ferdinand Maxmilián Brokoff.

Dánská ambasáda

Až v pražských ulicích potkáte pána v obleku jedoucího na podivném kole s korbou, na 99 procent se bude jednat o dánského velvyslance. Dánské velvyslanectví sídlí od roku 1997 na Maltézském náměstí. Zatímco úřad se nachází na Malé Straně, rezidenci ambasadora má Dánsko už 65 let v novobarokní vile na Vinohradech u parku Grébovka. Pronajímá si jí od Diplomatického servisu.

Britské velvyslanectví v Praze

Britské velvyslanectví se nachází v Thunovském paláci na Malé Straně. Výstavní dům na místě Thunovského paláce stával už v období gotiky. Z něj se dochovalo jen základové zdivo, z konce 16. století však pocházejí viditelné části domu. Chloubou velvyslanectví je renesanční sál, v němž se ještě donedávna konaly tiskové konference. Paláci obklopenému zahradou dal název Thunovský až salcburský arcibiskup Osvald Thun. Thunové palác získali po bitvě na Bílé hoře a vlastnili ho skoro 270 let. Na konci 18. století, kdy palác obýval Jan Josef František Thun, své sídlo proměnil v jeden z předních pražských salonů, kde se scházely významné osobnosti kulturního a společenského života. Velká Británie otevřela svůj zastupitelský úřad v Československu v roce 1919.

Mexická ambasáda

Velvyslanecký úřad Mexické federativní republiky se nachází v samém centru Prahy. Jednopatrový dům v ulici v Jirchářích si mexický stát pronajímá a diplomaté sem přesídlili z Tróje v roce 2008. V nájmu má Mexiko i rezidenci ambasadora, neobarokní vilu postavenou na počátku 20. století v dnes diplomatické čtvrti v Bubenči, v Praze 6 v ulici Na Zátorce.

Ruská ambasáda

Další díl seriálu o budovách zastupitelských úřadů tentokrát představuje sídlo Velvyslanectví Ruské federace v Praze. Ambasáda sídlí v paláci, který postavil v Bubenči Bedřich Petschek v polovině 20. let 20. století. Sovětský svaz dostal palác darem jako výraz poděkování za osvobození Československa na základě dekretu, který prezident Edvard Beneš vydal v červnu 1945. Po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991 tento majetek přešel do vlastnictví Ruské federace. Od 70. let, kdy vedle Petschkovy vily vyrostl objekt pro ruskou administrativu, slouží historická budova výhradně k reprezentačním účelům.