Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Rudolf Hrušínský, ml. — Lidé — Česká televize

herec

narozen 5. října 1946

Rudolf Hrušínský, používající za svým jménem během otcova života dovětek mladší, pochází z hereckého rodu Červíčků. V mládí mu však nejprve učarovala hudba, konkrétně hra na klavír a akordeon, kterou studoval na Státní konzervatoři. K herectví se přiklonil v roce 1974, kdy přešel na DAMU. O čtyři roky později se mu dostává příležitosti vystupovat na divadelních prknech pražského Činoherního klubu, kde postupně ztvárnil role ve velkých inscenacích, například Něžný barbar, Hejtman z Kopníku, Obsluhoval jsem anglického krále, Figarova svatba či Lakomec. Počátkem 80. let Rudolf dostává velké role i ve filmu (debutoval, podobně jako řada hereckých kolegů, ještě coby student), i když je stále tak trochu v otcově stínu. Z obrazovek a pláten kin Rudolf Hrušínský mladší nezmizel ani po revoluci. Poměrně velkou popularitu mu přinesla postava patologa Slavíčka, jehož si zahrál v komedii Byl jednou jeden polda. Neméně výrazný pak byl v Zelenkových Knoflíkářích, kde si střihnul roli nezaměstnaného železničáře, za což byl po zásluze odměněn soškou Českého lva. V poslední době jej diváci mohou vidět hlavně v humorných příbězích a televizních seriálech, ve kterých se spolu se scénami Činoherního klubu a Divadla Bez zábradlí objevuje.

V osobním životě Rudolf Hrušínský holduje hlavně rybaření, ale nepohrdne ani tenisem či uměním, dokonce sám maluje. Se svou ženou má tři děti, z nich nejstarší Rudolf Hrušínský nejml. se rovněž věnuje herectví.

Výběrová filmografie

  • Operace Dunaj (2009)
  • Hraběnky (2007, seriál)
  • Obsluhoval jsem anglického krále (2006)
  • Náves (2005, seriál)
  • Kožené slunce (2002)
  • Knoflíkáři (1997)
  • Akumulátor 1 (1994)
  • Krvavý román (1993)
  • Černí baroni (1992)
  • Obecná škola (1991)
  • Dobří holubi se vracejí (1988)
  • Rozpuštěný a vypuštěný (1984)
  • Jára Cimrman, ležící, spící (1983)
  • Slavnosti sněženek (1983)
  • Signum laudis (1980)
  • Škaredá dědina (1975)

Odkazy

Fotografie