Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Martin Štrba — Lidé — Česká televize

režisér, kameraman

narozen 26. srpna 1961

Jeden z nejoceňovanějších slovenských kameramanů. V letech 1976-1980 studoval fotografii na Střední umělecko-průmyslové škole v Bratislavě a odtud přešel přímo na pražskou FAMU, kde v roce 1985 absolvoval katedru kamery. Nejčastěji spolupracuje se slovenským režisérem Martinem Šulíkem (Něha, Všechno co mám rád, Zahrada, Orbis Pictus, Krajinka, Slunečný stát, Klíč k určování trpaslíků) a s českým režisérem Vladimírem Michálkem (Babí léto, O rodičích a dětech). Za Michálkovy filmy Anděl Exit a Je třeba zabít Sekala a za film Agnieszky Holland Hořící keř získal Českého lva. Za kameru k filmu Pokoj v duši Vlada Balka získal SLNKO V SIETI.

Výběrová filmografie

  • Něha (1990, režie Martin Šulík) – Cena Literárního fondu za kameru
  • Šmyk (1991) – krátký film
  • Všechno, co mám rád (1992, režie Martin Šulík) – Cena literárního fondu za kameru
  • Na krásném modrém Dunaji (1993, režie Juraj Semian)
  • Zahrada (1995, režie - Martin Šulík)
  • Vyšší moc (1995, režie Tomáš Krnáč)
  • Je třeba zabít Sekala (1998, režie Vladimír Michálek) – Český lev za nejlepší kameru
  • Babí léto (2001, režie Vladimír Michálek)
  • Anděl exit (2000, režie Vladimír Michálek) – Český lev za nejlepší výtvarný počin
  • Nevěrné hry (režie Michaela Pavlátová)

Odkazy