Medicína


MozekVěda a umění

Obrazy mysli, mysl v obrazech

15. 6. 2012

Mozek – kus tkáně vážící přibližně jeden a půl kilogramu, obsahující asi šedesát miliard neuronů propojených nervovými výběžky v celkové délce kolem šedesáti tisíc kilometrů. Smrt se definuje jako mozková smrt. Znamená to snad, že mozek a „já“ jsou totéž? Kde vzniká lidská mysl, celek zahrnující naše myšlenky, city, předtuchy, dojmy, vzpomínky, představy, sny, náš obraz světa? Na tyto otázky odpovídá výstava „Obrazy mysli, mysl v obrazech“ v Moravské galerii v Brně.

» Více


BiologieChemieCukryFruktózaObezitaStévieTéma

Fruktóza - a jed?

20. 4. 2012

Vysoká spotřeba fruktózy, která je obsažená v kukuřičném sirupu, kterým se sladí nápoje, džusy i další potraviny, vede k obezitě a poškození jater. Souvislost dramatického vzestupu výskytu obezity a metabolického syndromu v posledních desetiletích zaznamenalo u americké i české populace mnoho výzkumných pracovníků. Vyšší příjem fruktózy přispívá i k postižení diabetem a dokonce zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí a poškození ledvin. Ukážeme vám ale také, jak si pomoci: z rostliny stévie lze doma získat sladidlo, které neobsahuje vůbec žádné kalorie.

» Číst více


Srdeční selháníTéma

Mechanické srdce

16. 3. 2012

Kardiovaskulární choroby jsou postrachem lidí starších padesáti let. U nás na ně umírá 49 procent mužů a 55 procent žen. Lékaři však před zhruba pěti lety zavedli novou metodu, která může zachránit naše životy. Dobře fungující krevní oběh je jednou z podmínek života. Pokud ale začne selhávat srdce, začne selhávat i zásobování tkání kyslíkem a živinami a odvádění oxidu uhličitého a zplodin metabolizmu. V krajním případě může být toto selhání fatální. Proto musí zasáhnout medicína. Jedním z jejích nástrojů se nedávno staly mechanické srdeční podpory. Seznámíme vás s několika systémy mechanických srdečních podpor a zároveň vás zavedeme na špičková pracoviště Fyziologického ústavu 1. LF UK a Nemocnice Na Homolce.

» Číst více


Informační technologieGeografiePlavba kolem světaExpedice PORT

Singa III – zpráva z Austrálie

2. 3. 2012

Minule jsme Petra opustili, když slavil vánoce asi 900 km na jihovýchod od mysu Dobré naděje. Je konec února. Za necelé dva měsíce Singa překonala přes 7 000 kilometrů Indickým oceánem. Kapitán Ondráček se dostal do oblasti zvané „řvoucí čtyřicítky“. Kromě vln se musí poprat s poruchami technologií i se svými nemocemi.

» Číst více


BiologieBakterieAntibiotikaImpact – ze zahraničí

Nezničitelné bakterie

20. 1. 2012

Světem a tedy i Evropou se šíří bakterie, na které nezabírají žádná antibiotika. Rostoucí odolnost bakterií vůči antibiotikům je tak závažná zdravotní hrozba mezinárodního významu. Nevhodné nebo chybné zacházení s antibiotiky způsobuje odolnost u mnoha druhů nebezpečných bakterií. Infekce a onemocnění, které rezistentní bakterie způsobují, jsou pak jen velmi těžko léčitelné. Nejnovější data shromážděná v rámci evropského projektu pro sledování odolnosti bakterií (European Antimicrobial Resistance Surveillance System – EARSS) potvrzují skutečnost, že počet pacientů nakažených těmito bakteriemi se významně zvyšuje. Rezistentní bakterie přežívají v přítomnosti antibiotika a pokračují v množení, čímž prodlužují onemocnění nebo dokonce způsobují smrt.

» Číst více


FyzikaGeologieZoologiePsychologiePapoušekČervená knihaGelPrachDinosaurusNetopýrNeutrinoMouchaHiggsův bosonTéma

Věda roku 2011 očima Portu

6. 1. 2012

V tomto vydání populárně vědeckého magazínu uvedeme ty nejzajímavější události z vědy a techniky, o kterých jsme vás loni v Portu informovali. Nejdříve prozkoumáme stopy dinosaura v Praze – Tróji a pak zjistíme, kolik prachu se roznese po celé zeměkouli. Ukážeme, že se vědci pokoušejí nahradit sádru speciálním gelem, také se podíváme zblízka na užitečnou lékařskou práci larev mouchy bzučivky. Pochválíme učenlivé štěkající papoušky a zachráníme netopýry, kteří přinášejí štěstí. Prolistujeme utajenou Červenou knihu a nakonec zavítáme mezi přední fyziky, abychom se zabývali problémy neutrina a nepolapitelného Higgsova bosonu.

» Číst více


HistorieHistorieMedicínaMichaelovy experimenty

Z historie medicíny

23. 12. 2011

První, kdo přišli s pokusem o logické pochopení nemoci, byli starověcí Egypťané. Ačkoli stále věřili na zaklínání a kouzelné amulety, začali zároveň hledat fyzické příčiny chorob. Spolu s Michaelem zavítáme i do starého Řecka a Říma, neopomineme ani středověk. A pak se přesuneme do 19. a 20. století a zalétneme až do přítomnosti. Neváhejte a během několika minut shlédněte to nejpodstatnější z historie medicíny!

» Číst více


Katetrizační ablaceSpánková apnoeHypertenzeTéma

Výzkum v medicíně

23. 12. 2011

V medicíně se stále objevují nové a modernější metody, které vedou k účinnější, rychlejší nebo šetrnější
léčbě. Jak se ale dostávají k nám, pacientům? Co všechno se musí stát, aby mohly být zahrnuty do běžné praxe? Na příkladu katetrů, které se nyní používají k narušení vláken sympatických nervů u tepen vedoucích k ledvinám – což kupodivu léčí vysoký tlak u pacientů, u kterých nezabírá farmakologická léčba – ukážeme, co všechno musí lékaři podstoupit, aby nás pak mohli léčit úspěšněji, než dosud.

» Číst více


ZoologieVzteklinaImpact – ze zahraničí

Miláčci a vzteklina

21. 10. 2011

Zhruba čtvrtina všech Evropanů má doma svého mazlíčka. Kočky i psi přinášejí svým pánům mnoho radosti, někdy však mohou přenášet nebezpečné choroby. Jednou nejnebezpečnějších je vzteklina. V posledních desetiletích proto Evropská komise vydala téměř 80 miliónů eur na ochranu lidí i zvířat před vzteklinou. Díky tomu je dnes většina území unie bez výskytu vztekliny.

» Číst více


BiologieMozekMichaelovy experimenty

Tajemství mozku

7. 10. 2011

Lidský mozek patří k nejsložitějším strukturám nejen v pozemské přírodě, ale i ve vesmíru. Spolu s Michaelem nejprve prozkoumáme jeho stavbu a pak se spolu se skupinkou mladých nadšenců z Brmlabu v Praze-Holešovicích, kteří zkoumají a poznávají záhady našeho světa, pustíme do testování Michaelova a Filipova mozku. A najde se tam i jednoduchý návod k domácímu pokusu, jak můžete svůj mozek ošálit vy sami.

» Číst více