Technika


KnihyZáplavyTechnosféra

Dosušeno

25. 5. 2012

Rok 2002. Vltava zaplavila střed Prahy. V karlínské Invalidovně bylo uloženo na 200 metrů krychlových archiválií. Díky zamražení promáčených svazků na minus 25 °C bylo možné získat čas k postupnému vysoušení a obnově dokumentů. Jako poslední k vysušení zbyly u nás právě historické svazky a archivní materiály Národního technického muzea. Ty totiž vyžadují naprosto individuální přístup.

» Číst více


Informační technologieStrojírenstvíRobotTéma

Můj kamarád robot

11. 5. 2012

Tentokrát zavítáme na soutěž robotů, kteří mají najít v bludišti ztraceného medvěda, ukážeme ale také, jak se vyvíjejí průmyslové roboty.

» Číst více


Informační technologieVesmírArchitekturaTéma

Vesmírná architektura

24. 2. 2012

Když architekti navrhují obydlí na Zemi, berou mnoho skutečností jako samozřejmost. Na Zemi je dýchatelná atmosféra i stálá přitažlivost. To však na jiných kosmických tělesech neplatí. A přesto všechny poznatky získané z navrhování mimozemských objektů můžeme použít i na naší planetě – v oblastech postižených přírodními katastrofami, ke snížení spotřeby energie, ke stavbě inteligentních budov.

» Číst více


FyzikaMateriályHázedlaMichaelovy experimenty

Házedla aneb Jak létat bez pohonu

16. 12. 2011

Jedno sobotní dopoledne jsme s Michaelem na pražské Bílé hoře sledovali soutěž zvláštních leteckých modelů bez vlastního pohonu. Proto jsme nejprve v laboratořích Strojní fakulty pražského ČVUT zjistili, jak tvar křídla a jeho poloha v proudu vzduchu ovlivňují vztlak, což je hlavní síla, která dostává a udrží tělesa těžší než vzduch v letu nad zemí. Pak nám mistr České republiky v kategorii těchto modelů Ondřej Rezler ukázal, jak se letoun, vážící necelých 300 gramů, musí pečlivě vyvážit a vybavit důmyslnou a přitom lehoučkou řídicí elektronikou na dálkové ovládání. A nakonec se Michael pod Ondřejovým vedením pokusí takový model, kterému modeláři sami říkají „házedlo“, sám sestavit.

» Číst více


MateriályPožárKonstrukceTéma

Požár ve Veselí 2011

2. 12. 2011

Dne 15. září 2011 ve Veselí nad Lužnicí hořelo. Hořelo však schválně – odborníci vyvolali experimentální požár budovy. Hlavním cílem bylo prověřit bezpečnost prvků protipožární konstrukce administrativních budov. Prof. František Wald z ČVUT budovu spolu se svými doktorandy navrhli tak, aby odolala rozsáhlému požáru po dobu více než jednu hodinu. Podobné experimenty jsou nesmírně důležité, neboť umožní posouzení, zda teoretické modely „sedí“ na realitu, a nakonec ovlivňují stavební normy a bezpečnost nových budov. Pokusy současně souvisejí s pádem budovy WTC 7 dne 11. září 2001 po teroristických útocích v New Yorku. Záhadný pád právě této budovy měl zřejmě na svědomí požár, který ovlivnil pevnost nosné konstrukce jinak, než jak předpokládal projekt.

» Číst více


FyzikaAnalogový zvukTéma

Kníže živé reprodukce

11. 11. 2011

Vše kolem nás se digitalizuje – televize, rozhlas, ozvučení koncertů. Existují však odborníci, kteří na analogový zvuk nedají dopustit. Jiří Krampera začal jako typický český kutil, který všemu kolem musí přijít na kloub. A pak začne vylepšovat. V sedmdesátých letech působil jako „technický vývojář“ několika českých kapel a pak v emigraci prošel snad všemi nejvýznamnějšími firmami, které vyrábějí reprosoustavy. Co dnes dělá špičku elektroakustických zařízení? Je to určitě kvalita komponentů, úroveň elektroniky a úroveň akustického provedení. Jiří Krampera jako konstruktér audiotechniky, která je určená pro zprostředkování živé hudby, je bytostně proti digitalizaci v tomto oboru. Vysvětlí nám z čistě technické a fyzikální stránky, proč digitální technika na živé koncerty, do koncertních síní a do divadel nepatří.

» Číst více


Informační technologie3DMichaelovy experimenty

3D skenování

30. 9. 2011

Naskenovat si nějaký text nebo obrázek – žádný problém. Mnozí to doma, ve škole nebo v práci děláme každodenně. Ale co takhle naskenovat sochu, starověký monolit nebo dokonce celý chrám? Nesmysl? Omyl. Dnešní technika umožňuje provést i takové úkoly. S Michaelem se nejprve seznámíme se skenováním světových historických památek. A pak takovým velkým laserovým 3D skenerem naskenujeme Terezu a nakonec si vlastní jednoduchý 3D skener sestavíme doma.

» Číst více


FyzikaParní kotelMichaelovy experimenty

Přemístění vody pomocí ohně

16. 9. 2011

Rozhlédněte se kolem sebe! Rychlá auta, vysoké budovy a nekonečné množství spotřebního zboží. Žijeme v průmyslové éře, ve které naše civilizace využívá účinných technologií. V Michaelově experimentu ale otočíme kolo času zpátky a odhalíme začátky získávání mechanické síly. Uvidíme, jak potřeba přemístit vodu pomocí ohně vedla k automobilům, které řídíme dnes. Přidejte se k Michaelovi na úžasnou expedici kolem kotlů, pístů a páry. Budeme obdivovat vědecké základy, které vedly k těmto vynálezům, a necháme se oslnit lidmi, jejichž řešení uvedla vše do pohybu. A mladí nadějní vynálezci si mohou doma vytvořit svůj vlastní parní kotel z brček a plechovky od limonády.

» Číst více


TiskMichaelovy experimenty

Tisk ve 3D

9. 9. 2011

Vynález knihtisku, připisovaný Johannu Gutenbergovi v 15. století, je považován za jeden z nejvýznamnějších v dějinách lidstva. Současný projekt Gutenberg zaměřený na šíření elektronických knih však dnes Michaela přivedl k moderní laserové tiskárně. Pomocí práškového toneru a silného neodymového magnetu vám předvede pozoruhodné fyzikální úkazy. Ale nakonec se vypravíme do budoucnosti. Uvidíte, jak se z plastu tisknou prostorové objekty. Michael také ukáže, že jednoduchou 3D tiskárnu si můžete postavit doma sami.

» Číst více


PovodeňMichaelovy experimenty

Jak se bránit povodni

24. 6. 2011

Nedávné dramatické bleskové povodně na severu i jihu Čech znovu ukázaly sílu vodního živlu, který poškodil nebo zcela zničil množství obytných budov i rodinných domků. Přitom u nás tisíce objektů stojí v dosahu toku malých říček, které se po prudkých deštích změní v dravé řeky. Dá se zabránit poškození budov? Jak vodnímu proudu čelit? Anebo jak omezit na minimum jeho řádění a stavby zachovat? Michael s Filipem se vypravili na unikátní tréninkový polygon České protipovodňové asociace na Brněnském výstavišti. Tam si za přítomnosti expertů a při použití moderní ochranné techniky přímo v bouřlivém vodním toku vyzkoušejí, jak se vodním záplavám úspěšně bránit a zachránit nejen domovy, ale mnohdy i vlastní životy.

» Číst více