Požár


TechnikaMateriályKonstrukceTéma

Požár ve Veselí 2011

2. 12. 2011

Dne 15. září 2011 ve Veselí nad Lužnicí hořelo. Hořelo však schválně – odborníci vyvolali experimentální požár budovy. Hlavním cílem bylo prověřit bezpečnost prvků protipožární konstrukce administrativních budov. Prof. František Wald z ČVUT budovu spolu se svými doktorandy navrhli tak, aby odolala rozsáhlému požáru po dobu více než jednu hodinu. Podobné experimenty jsou nesmírně důležité, neboť umožní posouzení, zda teoretické modely „sedí“ na realitu, a nakonec ovlivňují stavební normy a bezpečnost nových budov. Pokusy současně souvisejí s pádem budovy WTC 7 dne 11. září 2001 po teroristických útocích v New Yorku. Záhadný pád právě této budovy měl zřejmě na svědomí požár, který ovlivnil pevnost nosné konstrukce jinak, než jak předpokládal projekt.

» Číst více


DopravaChemieTunelMichaelovy experimenty

Peklo v tunelu

20. 10. 2010

Nedávno byl otevřen nový, rychlostní a inteligentní okruh kolem Prahy. Mezi jeho nejdůležitější části patří Cholupický tunel. V uzavřeném prostoru proudí vzduch pomaleji, než na otevřeném prostranství. Proto také plyny ze spalování, které v tunelu vznikají, mohou dosáhnout neobvykle vysokých koncentrací – a to může být velice nebezpečné. Proto se Michael spolu s projektanty zůčastní zkoušky proti protipožárního systému.

» Číst více


Informační technologieTechnikaHavárieTeroristický útokTéma

Havárie na zkoušku

12. 5. 2010

Jak ochránit okolí místa výbuchu a ušetřit tak životy lidí, kteří žijí v bezprostřední blízkosti? Jaké pohotovostní plány vypracovat pro případ bioteroristického útoku? K těmto strategickým úvahám mohou napomoci modely Aerodynamické laboratoře, která se nachází nedaleko Nového Knína. Na tomto detašovaném pracovišti Ústavu termomechaniky AV ČR se nachází speciální aerodynamický tunel, ve kterém lze modelovat chování atmosféry a látek v ní obsažených. Na příkladu modelu města, ve kterém se nachází potenciálně nebezpečný průmyslový podnik, se zkoumá, jakým způsobem by se v ovzduší šířily chemikálie, pokud by došlo k havárii. Podle toho je pak možné vypracovat vhodný pohotovostní plán. Stejným způsobem se studuje i šíření škodlivin při smogové situaci nebo případném teroristickém útoku, rovněž se numericky modeluje chování požárů.

» Číst více