Téma


ŠkolstvíPopularizace vědyVzdělávání

O důležitosti vzdělávání

22. 6. 2012

V tomto posledním vydání populárně vědeckého magazínu PORT budeme pátrat po významu propracované koncepce vzdělávání – a to v zemi, kde se vzdělávání rozsáhle věnují, Velké Británii.

» Číst více


DopravaCrash test

Srážka vlaku s autem

8. 6. 2012

Automobil se stal běžnou součástí našich životů. Avšak jen za rok 2011 bylo na území České republiky zaznamenáno zhruba sedmdesát pět tisíc dopravních nehod. Ke zvýšení bezpečnosti automobilů slouží takzvané crash testy. U nás se těmito zkouškami zabývají lidé z Českého vysokého učení technického v Praze. Ústav bezpečnostních technologií a inženýrství na Dopravní fakultě ve spolupráci s Výzkumným ústavem kolejových vozidel připravil zvláštní experiment – nechal srazit vlak s autem.

» Číst více


ChemiePotravinyÉčka

Kontroverzní éčka

1. 6. 2012

Potravinářská aditiva prodlužují trvanlivost potravin, ovlivňují jejich energetickou hodnotu, ale třeba také chuť či vzhled. Označují se kódem, který se skládá z písmene E a trojmístného čísla, odtud název éčka. Jejich schvalování podléhá velmi přísným toxikologickým zkouškám. Čím víc toho lidé vědí o aditivech přidávaných do potravin, tím lépe. Více než polovinu z nich totiž netvoří žádná chemie, ale látky přírodní nebo přirozené povahy. Třeba vitamín C, kyselina citrónová, beta karoteny, riboflavin, tedy vitamín B2, a desítky dalších neškodných, nebo dokonce zdraví prospěšných, látek. Syntetických přídatných látek, které se běžně v přírodě nevyskytují, je ze všech éček asi třetina. Již dlouho se však ví, že mnohá z nich nejsou prospěšná lidskému zdraví.

» Číst více


AstronomieChemieVesmírMolekuly

Molekuly mezi hvězdami

25. 5. 2012

Vesmír. Tajemství, které děsí svou velikostí a množstvím nezodpovězených otázek. Mezi galaxiemi, hvězdami a planetami je zdánlivé prázdno. Vakuum, tedy absolutní nic. Ale je tomu opravdu tak? Není. Je tam především ohromné množství prachu, které daleko předčí hmotu všech ostatních kosmických těles. A vědce fascinuje, že v kosmu jsou molekuly podobné těm na Zemi. Zjistili to na základě skutečnosti, že každý objekt ve vesmíru vydává elekromagnetické záření. A právě to měří i skupina vědců a studentů z Ústavu analytické chemie při Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

» Číst více


ŠkolstvíPopularizace vědy

FameLab 2012 - Národní finále

18. 5. 2012

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která jim nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Tato soutěž, kterou organizuje Britská rada, si zároveň klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se současná věda zabývá. Soutěže se mohou zúčastnit studenti, studentky, vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let, pracující nebo studující v České republice v oblasti matematiky, medicíny, technických oborů a přírodních věd. Zavítáme nyní na národní kolo.

» Číst více


Informační technologieStrojírenstvíTechnikaRobot

Můj kamarád robot

11. 5. 2012

Tentokrát zavítáme na soutěž robotů, kteří mají najít v bludišti ztraceného medvěda, ukážeme ale také, jak se vyvíjejí průmyslové roboty.

» Číst více


SociologiePsychologieEmo

EMOce ve vědě

4. 5. 2012

Když se řekne emo, většina lidí si představí teenagera s černou patkou přes oko, piercingem v puse a podmalovanýma očima, prostě móda inspirovaná populárními filmy o čarodějích a upírech. Jednoho dne ale média začnou vysílat poplašné zprávy, že emo nabádá mladé lidi k sebepoškozování a sebevraždám. Jsou stoupenci emo skutečně sami sobě nebezpeční? Nebo je to jen další mýtus vyrobený médii? Pravdivou odpověď je třeba hledat pomocí sociálních věd.

» Číst více


AstronomieEkologieEnergetikaVesmírSlunceHrozbaEnergetika

Hrozby pro planetu Zemi

27. 4. 2012

… a to z vesmíru, od Slunce i od člověka samotného.

» Číst více


BiologieChemieMedicínaCukryFruktózaObezitaStévie

Fruktóza - a jed?

20. 4. 2012

Vysoká spotřeba fruktózy, která je obsažená v kukuřičném sirupu, kterým se sladí nápoje, džusy i další potraviny, vede k obezitě a poškození jater. Souvislost dramatického vzestupu výskytu obezity a metabolického syndromu v posledních desetiletích zaznamenalo u americké i české populace mnoho výzkumných pracovníků. Vyšší příjem fruktózy přispívá i k postižení diabetem a dokonce zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí a poškození ledvin. Ukážeme vám ale také, jak si pomoci: z rostliny stévie lze doma získat sladidlo, které neobsahuje vůbec žádné kalorie.

» Číst více


Informační technologieHybridní televize

Hybridní televize

13. 4. 2012

HbbTV (Hybrid Broadcast Broadband TV) je termín, který najdete v poslední době ve většině odborných časopisů a internetových portálů zaměřených na digitální televizi. Hybridní televize spojuje klasické televizní vysílání s velkým množstvím multimediálních a dalších služeb, jaké poskytuje internet. Hybridní přijímače pro Hbb TV tedy přebírají řadu funkcí, jaké pro vás dosud plnil počítač. Také techničtí a programoví specialisté České televize připravují vlastní aplikace pro HbbTV.

» Číst více