Biologie


FyzikaChemieSoutěž mladých vědcůPopularizace vědyVzdělávání

FameLab

4. 5. 2012

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která jim nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Tato soutěž, kterou organizuje Britská rada, si zároveň klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se současná věda zabývá. Soutěže se mohou zúčastnit studenti, studentky, vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let, pracující nebo studující v České republice v oblasti matematiky, medicíny, technických oborů a přírodních věd. Zavítáme nyní na druhé oblastní kolo.

» Číst více


ChemieMedicínaCukryFruktózaObezitaStévieTéma

Fruktóza - a jed?

20. 4. 2012

Vysoká spotřeba fruktózy, která je obsažená v kukuřičném sirupu, kterým se sladí nápoje, džusy i další potraviny, vede k obezitě a poškození jater. Souvislost dramatického vzestupu výskytu obezity a metabolického syndromu v posledních desetiletích zaznamenalo u americké i české populace mnoho výzkumných pracovníků. Vyšší příjem fruktózy přispívá i k postižení diabetem a dokonce zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí a poškození ledvin. Ukážeme vám ale také, jak si pomoci: z rostliny stévie lze doma získat sladidlo, které neobsahuje vůbec žádné kalorie.

» Číst více


Kmenové buňkyTéma

Buňky budoucnosti

6. 4. 2012

Pozoruhodné výsledky přinesl výzkum odborníků z Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Naši vědci přispěli k odhalení zásadní změny v lidských embryonálních kmenových buňkách, a to na části chromozomu, který nese gen regulující řízenou buněčnou smrt. Zjistili, že uměle kultivované lidské embryonální kmenové buňky využívají podobné mechanismy jako buňky nádorové. Toto zjištění může přispět k dalšímu boji s nádorovými buňkami. Objevený gen může dokonce signalizovat, že se buňky s jeho pomocí lépe přizpůsobují kultivačním podmínkám.

» Číst více


KvasinkyMichaelovy experimenty

Kvasinky – experti na přežití

9. 3. 2012

Kvasinka s latinským jménem saccharomyces cerevisiae již pro lidstvo pracuje více než patnáct tisíc let. Díky ní můžeme vyrábět pivo či péct lehoučký a chutný chléb. Michael nyní ve svém experimentu zjistí, co všechno tento organizmus vydrží. Bude umět vykvasit i poté, co ho nechá zmrznout v kapalném dusíku za teploty – 196 °C, nebo uvaří za teploty 100 °C?

» Číst více


KryobiózaTéma

Kryobióza - skrytý život

9. 3. 2012

Život je většinou spojen s dějem. Živé objekty se od neživých liší pochody, jako jsou výměna energie, látková přeměna, růst, vývoj a rozmnožování. Smrt potom chápeme jako nevratné zastavení všech těchto životních funkcí. Setkáváme se však také s organizmy, u nichž je zastavení životních dějů vratné; jejich život se dočasně omezuje na pouhou životaschopnou strukturu. Zdá se tedy, že život není přítomen, ale o smrti také nelze mluvit, jelikož návrat k životu je možný. Mluvíme o kryptobióze, skrytém životě.

» Číst více


ArcheologieHistorieIndiániMichaelovy experimentyTéma

Indiáni a indiánské hlavičky

3. 2. 2012

V minulosti se do sbírek pražského Náprstkova muzea dostalo deset zmenšených indiánských hlaviček známých jako tsantsy. Jde o trofeje válečníků, kteří své zabité nepřátele speciálním způsobem zbavovali kůže hlavy, kterou poté rituálně za pomoci bylin a horkého popela zmenšili a zašili jim oči a ústa. Pro indiány měly tsantsy magický význam. S příchodem bělochů do oblasti vznikla ve světě v 19. století po tsantsách obrovská poptávka sběratelů i badatelů. To vedlo k vytváření více či méně zdařilých padělků, ať už z hlav lidí zemřelých přirozenou smrtí, anebo z hlav jiných savců, zejména opic. S rozvojem genetiky se Náprstkovo muzeum rozhodlo prověřit, zda v jeho sbírkách obsažené tsantsy nejsou padělky. Obrátilo se proto na Kriminalistický ústav PČR. Podívejte se na náš Port, abyste zjistili, jak tento průzkum dopadl. V Michaelově experimentu zase ukážeme, jak ošálit svůj mozek a zmenšit hlavu svých přátel – v našem případě tu Terezinu. Odhalíme také, jaké potraviny k nám do Evropy od indiánů doputovaly. S Mnislavem Zeleným se navíc vydáme na výpravu mezi indiány Latinské Ameriky, abychom zjistili, jak žijí dnes.

» Číst více


MedicínaBakterieAntibiotikaImpact – ze zahraničí

Nezničitelné bakterie

20. 1. 2012

Světem a tedy i Evropou se šíří bakterie, na které nezabírají žádná antibiotika. Rostoucí odolnost bakterií vůči antibiotikům je tak závažná zdravotní hrozba mezinárodního významu. Nevhodné nebo chybné zacházení s antibiotiky způsobuje odolnost u mnoha druhů nebezpečných bakterií. Infekce a onemocnění, které rezistentní bakterie způsobují, jsou pak jen velmi těžko léčitelné. Nejnovější data shromážděná v rámci evropského projektu pro sledování odolnosti bakterií (European Antimicrobial Resistance Surveillance System – EARSS) potvrzují skutečnost, že počet pacientů nakažených těmito bakteriemi se významně zvyšuje. Rezistentní bakterie přežívají v přítomnosti antibiotika a pokračují v množení, čímž prodlužují onemocnění nebo dokonce způsobují smrt.

» Číst více


GeologieChemieGeografiePřírodovědecká fakultaTéma

Projekt Přírodovědci

16. 12. 2011

Mnohé země Evropy, a podle statistik z posledního období také Česká republika, procházejí dlouhodobou ekonomickou krizí. Její překonání, nalezení pevného postavení a výchozího nasměrování do dalšího úspěšného vývoje vede podle názoru erudovaných odborníků jedině cestou znalostní ekonomiky, znalostní společnosti. Pro její rozvoj hraje jednu z klíčových rolí systém vzdělávání a v něm moderní, dobře fungující školství. Seznámíme vás s novým komunikačním projektem Přírodovědci, s nímž přichází Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Prostřednictvím něj chce oslovit mládež – především studenty středních škol, ale i jejich rodiče a pedagogy. Přitažlivými prostředky chce vyvolat zájem mladých o hlavní obory na fakultě i o jejich studium.

» Číst více


MedicínaMozekMichaelovy experimenty

Tajemství mozku

7. 10. 2011

Lidský mozek patří k nejsložitějším strukturám nejen v pozemské přírodě, ale i ve vesmíru. Spolu s Michaelem nejprve prozkoumáme jeho stavbu a pak se spolu se skupinkou mladých nadšenců z Brmlabu v Praze-Holešovicích, kteří zkoumají a poznávají záhady našeho světa, pustíme do testování Michaelova a Filipova mozku. A najde se tam i jednoduchý návod k domácímu pokusu, jak můžete svůj mozek ošálit vy sami.

» Číst více


MravenciTéma

Ve světě mravenců

16. 9. 2011

Budete sledovat zločin v přímém přenosu. To, co se chystalo na trávníku uprostřed jednoho pražského sídliště, by ve světě lidí znamenalo válku. Armáda mravenců druhu polyergus rufencens přepadla blízké hnízdo mravenců druhu formica fusca a ukradla všechny jejich kukly, aby z nich vychovala otroky. Ve světě mravenců jsou taková zvěrstva na denním pořádku - jsou výsledkem evolučních procesů, které probíhaly miliony let. Mravenci společně s včelami, čmeláky a vosami patří k nejvyvinutější hmyzí skupině, která nepřestává vědce fascinovat.

» Číst více