Materiály


FyzikaTechnikaHázedlaMichaelovy experimenty

Házedla aneb Jak létat bez pohonu

16. 12. 2011

Jedno sobotní dopoledne jsme s Michaelem na pražské Bílé hoře sledovali soutěž zvláštních leteckých modelů bez vlastního pohonu. Proto jsme nejprve v laboratořích Strojní fakulty pražského ČVUT zjistili, jak tvar křídla a jeho poloha v proudu vzduchu ovlivňují vztlak, což je hlavní síla, která dostává a udrží tělesa těžší než vzduch v letu nad zemí. Pak nám mistr České republiky v kategorii těchto modelů Ondřej Rezler ukázal, jak se letoun, vážící necelých 300 gramů, musí pečlivě vyvážit a vybavit důmyslnou a přitom lehoučkou řídicí elektronikou na dálkové ovládání. A nakonec se Michael pod Ondřejovým vedením pokusí takový model, kterému modeláři sami říkají „házedlo“, sám sestavit.

» Číst více


ChemieNanotechnologieVěda a umění

NanoPOLIS

9. 12. 2011

„Tam dole je spousta místa“, prohlásil na konci 50. let americký fyzik Richard Feynman. Příroda přece staví na úrovni atomů a molekul, v měřítku nanometrů. Proč by to stejně neměli dělat i lidé? V poslední době se jeho vize pomalu stává skutečností a svět miliardtin metru pro oko neviditelný signalizuje vzrušující změny ve všech oblastech, technikou počínaje a medicínou zdaleka nekonče. Svět v nanoměřítku se stal inspirací také pro pořadatele festivalu Nanopolis, který je součástí mezinárodní studentské soutěže s názvem Ponoření do světa vědy skrze umění. Mládež od jedenácti do osmnácti let má pomocí umění vyjádřit fyzikální a chemické procesy nanosvěta. Nyní Uskupení Tesla oslovilo vybrané umělce, aby vytvořili příklady prací inspirovaných nanosvětem.

» Číst více


TechnikaPožárKonstrukceTéma

Požár ve Veselí 2011

2. 12. 2011

Dne 15. září 2011 ve Veselí nad Lužnicí hořelo. Hořelo však schválně – odborníci vyvolali experimentální požár budovy. Hlavním cílem bylo prověřit bezpečnost prvků protipožární konstrukce administrativních budov. Prof. František Wald z ČVUT budovu spolu se svými doktorandy navrhli tak, aby odolala rozsáhlému požáru po dobu více než jednu hodinu. Podobné experimenty jsou nesmírně důležité, neboť umožní posouzení, zda teoretické modely „sedí“ na realitu, a nakonec ovlivňují stavební normy a bezpečnost nových budov. Pokusy současně souvisejí s pádem budovy WTC 7 dne 11. září 2001 po teroristických útocích v New Yorku. Záhadný pád právě této budovy měl zřejmě na svědomí požár, který ovlivnil pevnost nosné konstrukce jinak, než jak předpokládal projekt.

» Číst více


FyzikaInformační technologieElektronikaSpin elektronuTéma

Spintronika

6. 5. 2011

Známé postupy vývoje mikroelektronických součástek se v podstatě vyčerpaly – co bude dál, je zatím, ve hvězdách. A platí to doslova – je to ve hvězdách, nebo-li v kvantové relativistické fyzice. Spin elektronu totiž představuje základní mikroskopický element pro vznik magnetických materiálů, bez kterých si dnes neumíme představit elektronické součástky budoucnosti pro ukládání a čtení digitální informace.

» Číst více


DopravaSuperlehké autoImpact – ze zahraničí

Superlehké auto

13. 10. 2010

Evropská unie chce omezit emise, které vypouštějí automobily. Od roku 2015 auto nebudou moci překročit průměr 130 gramů oxidu uhličitého na kilometr. To odpovídá spotřebě zhruba 4,5 litrů paliva na sto kilometrů. Jedním ze způsobů, jak dosáhnout tohoto cíle je auto vylehčit, což převážně znamená nahradit ocel jeho karoserie lehčími materiály a integrovat je do standardních hromadně vyráběných aut.

» Číst více


ChemieMedicínaUmělé hlasivkyTéma

Cesta k umělým hlasivkám

13. 10. 2010

Řeč je základem dorozumívání a to, jak důležitý je lidský hlas, si většinou začneme uvědomovat až tehdy, když ho začneme ztrácet. Pacientům, kteří například onemocní rakovinou hlasivek nebo hrtanu, musí lékaři celý hrtan i s hlasivkami odoperovat. Ačkoliv moderní medicína umí nahradit všemožné části lidského těla – ať už umělými protézami nebo transplantáty od zemřelých dárců, lidské hlasivky jsou stále nad její síly. Jediné řešení pro ty, kdo ztratili hlas, jsou zatím jakési vnější hlasivky – elektrolaryngy, malé válečky, které se přikládají ke krku na místo chybějících hlasivek, kde rozvibrují krční stěnu. Hlas, který vydávají, je ale velmi nepřirozený a nepříjemný. Vědci na mnoha pracovištích po celém světě se proto snaží vyvinout takovou náhradu, která by byla skutečnému lidskému hlasu blíž.

» Číst více


Informační technologieFotonikaMichaelovy experimenty

Co dokážou lasery?

29. 9. 2010

S Michaelem vstupujeme do podivuhodného mikrosvěta křehkých a tenoučkých vláken, vznikajících metodou tažení z rozžhavené tyče neuvěřitelně čistého skla. V ohromném zvětšení si prohlédneme podivné složení tohoto skla, které dává konečným útvarům – vláknovým laserům, jedinečné vlastnosti. Michael se stává univerzálním technologem, který pomocí nich dokáže řezat i svařovat kovové pláty, za chvíli se mění na detektiva, který pomocí vláknového laseru vypátrá přítomnost uhlovodíků v životním prostředí, s týmž mikrovláknem se ponořuje do hlubin lidského těla nebo sledujeme proces polymerace chemických látek. Pomocí vláknového laseru přenese na dálku bleskově ohromné množství dat, aby nakonec změřil nepředstavitelně kratičký úsek času – pikosekundy.

» Číst více


MedicínaKostiNáhradyKloubyTéma

Kloubní náhrady budoucnosti

9. 6. 2010

Rok 2010 je posledním rokem „dekády kostí a kloubů,“ tu vyhlásila na přelomu tisíciletí Světová zdravotnická organizace. Jednou z jejích ambicí bylo inspirovat vědce a lékaře, aby se zaměřili na zdokonalování náhrad kloubů a kostí. Se zlepšující se zdravotní péčí i výživou se totiž stále více lidí dožívá vysokého věku. Chtějí zůstat dlouho aktivní jak v práci, tak třeba ve sportu. Lidské tělo a jeho části ale mají svou životnost a někdy začnou vypovídat službu dřív, než by si jejich majitel přál. Moderní medicína má ale řešení – porouchané klouby nahradit umělými stejně, jako se nahrazují součástky v přístrojích.

» Číst více


NanotechnologieTéma

Nanotechnologie se šíří

10. 3. 2010

Dokonalé nanoimpregnace, nanodeodoranty, nanostříbrné antibakteriální přípravky, nanoimplantáty, nanopovrchy – to vše a mnoho dalšího nabízí výzkum v oblasti nanočástic.

» Číst více


Informační technologieMedicínaŠkolstvíVakcínaEnergetické úsporyTextiliewikiskriptaZprávy Portu

Textilie proti zemětřesení - Wikiskripta - Vakcína do nosu - Danube House

3. 2. 2010

Nové textilie z uhlíkových nebo skleněných vláken by mohly stabilizovat budovy před zemětřesením, nebo i po něm. - Studenty a pedagogy už omrzelo neustále psát nová skripta, proto vytvořili kyberprostor pro „věčná skripta“. - Nosním sprejem chtějí vědci nahradit injekce, které dostáváme proti chřipce. - Studenti ČVUT se rozhodli ověřit energetickou úspornost budovy, která byla nedávno postavena v Karlíně.

» Číst více