Chemie


PotravinyÉčkaTéma

Kontroverzní éčka

1. 6. 2012

Potravinářská aditiva prodlužují trvanlivost potravin, ovlivňují jejich energetickou hodnotu, ale třeba také chuť či vzhled. Označují se kódem, který se skládá z písmene E a trojmístného čísla, odtud název éčka. Jejich schvalování podléhá velmi přísným toxikologickým zkouškám. Čím víc toho lidé vědí o aditivech přidávaných do potravin, tím lépe. Více než polovinu z nich totiž netvoří žádná chemie, ale látky přírodní nebo přirozené povahy. Třeba vitamín C, kyselina citrónová, beta karoteny, riboflavin, tedy vitamín B2, a desítky dalších neškodných, nebo dokonce zdraví prospěšných, látek. Syntetických přídatných látek, které se běžně v přírodě nevyskytují, je ze všech éček asi třetina. Již dlouho se však ví, že mnohá z nich nejsou prospěšná lidskému zdraví.

» Číst více


AstronomieVesmírMolekulyTéma

Molekuly mezi hvězdami

25. 5. 2012

Vesmír. Tajemství, které děsí svou velikostí a množstvím nezodpovězených otázek. Mezi galaxiemi, hvězdami a planetami je zdánlivé prázdno. Vakuum, tedy absolutní nic. Ale je tomu opravdu tak? Není. Je tam především ohromné množství prachu, které daleko předčí hmotu všech ostatních kosmických těles. A vědce fascinuje, že v kosmu jsou molekuly podobné těm na Zemi. Zjistili to na základě skutečnosti, že každý objekt ve vesmíru vydává elekromagnetické záření. A právě to měří i skupina vědců a studentů z Ústavu analytické chemie při Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

» Číst více


BiologieFyzikaSoutěž mladých vědcůPopularizace vědyVzdělávání

FameLab

4. 5. 2012

FameLab je zábavná soutěž pro mladé vědce a vědkyně, která jim nabízí šanci zlepšit svou schopnost vědu popularizovat. Tato soutěž, kterou organizuje Britská rada, si zároveň klade za cíl přinést publiku aktuální ukázky toho, čím se současná věda zabývá. Soutěže se mohou zúčastnit studenti, studentky, vědečtí a pedagogičtí pracovníci starší 21 let, pracující nebo studující v České republice v oblasti matematiky, medicíny, technických oborů a přírodních věd. Zavítáme nyní na druhé oblastní kolo.

» Číst více


BiologieMedicínaCukryFruktózaObezitaStévieTéma

Fruktóza - a jed?

20. 4. 2012

Vysoká spotřeba fruktózy, která je obsažená v kukuřičném sirupu, kterým se sladí nápoje, džusy i další potraviny, vede k obezitě a poškození jater. Souvislost dramatického vzestupu výskytu obezity a metabolického syndromu v posledních desetiletích zaznamenalo u americké i české populace mnoho výzkumných pracovníků. Vyšší příjem fruktózy přispívá i k postižení diabetem a dokonce zvyšuje riziko kardiovaskulárních nemocí a poškození ledvin. Ukážeme vám ale také, jak si pomoci: z rostliny stévie lze doma získat sladidlo, které neobsahuje vůbec žádné kalorie.

» Číst více


KyslíkBorMichaelovy experimenty

Jak ulovit kyslík

16. 3. 2012

Bez dostatečného přísunu kyslíku ze vzduchu, například ve vysokých nadmořských výškách, naše tělo slábne a mysl rovněž – ostatně Filip si to vyzkoušel sám na sobě. Tolik potřebný kyslík váže v krvi sloučenina známá jako hemoglobin. Michael ale pracuje na jiných sloučeninách, které rovněž váží kyslík. Jsou to speciální borové klastry, které – stejně jako hemoglobin – umí zase kyslík za vhodných podmínek pustit.

» Více


Informační technologieElektrotechnikaGeografiePlavba kolem světaMichaelovy experimentyTéma

Na palubě Singy aneb Plavba kolem světa II

13. 1. 2012

V polovině září loňského roku vyplul z jihoanglického Falmouthu na svou sólovou plavbu kolem světakapitán Ing. Petr Ondráček na malé plachetnici Singa. Od odvysílání našeho prvního bloku o tomto odvážném podniku Singa urazila už téměř šest tisíc kilometrů. V unikátních záznamech se podíváme přímo na palubu plachetnice. Její osamělý kapitán nám přiblíží, jak plavba probíhá, budeme svědky nočníhopřekročení rovníku, každodenního vysílání údajů o plavbě pomocí satelitního spojení k nám do Evropy i odebírání vzorků pro monitoring kapitánova zdravotního stavu. Abychom se na tyto aktivity podívali zblízka, jejich co nejvěrnější simulaci vám předvedou Michael s Filipem na palubě skutečného plavidla, ovšem v Praze pod vyšehradskou skalou. Uvidíte zpracování zaslaných dat na katedře telekomunikační techniky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze. Michael vám přitom ukáže, jak ohřívat jídlo pomocí exotermických reakcí.

» Číst více


DopravaFyzikaHistorieStrojírenstvíMagnetizmusMagnetický proužekMěření časuVenturiho trubiceKarburátorLet v balonuMichaelovy experimenty

The Best of 2011

30. 12. 2011

V tomto vydání populárně vědeckého magazínu uvedeme ten nejlepší výběr z Michaelových experimentů, které jsme odvysílali v roce 2011. Nejdříve vysvětlíme, proč nemůžeme loupat mandarinky u otevřeného ohně. Ukážeme, jak se v magnetických proužcích na našich kreditních kartách kódují informace. Pak se přesuneme k pokusu století, abychom odhalili objev elektrického motoru. Pak pomocí vody budeme měřit čas, stejně jako ve středověku. Představíme zrod karburátoru, ke kterému přispěli pařížští parfuméři, kteří se inspirovali Venturiho jevem. Zaměříme se na počátky vodního čerpadla a nakonec během chvíle obletíme zeměkouli pomocí vlastnoručně vyrobeného balónu!

» Číst více


BiologieGeologieGeografiePřírodovědecká fakultaTéma

Projekt Přírodovědci

16. 12. 2011

Mnohé země Evropy, a podle statistik z posledního období také Česká republika, procházejí dlouhodobou ekonomickou krizí. Její překonání, nalezení pevného postavení a výchozího nasměrování do dalšího úspěšného vývoje vede podle názoru erudovaných odborníků jedině cestou znalostní ekonomiky, znalostní společnosti. Pro její rozvoj hraje jednu z klíčových rolí systém vzdělávání a v něm moderní, dobře fungující školství. Seznámíme vás s novým komunikačním projektem Přírodovědci, s nímž přichází Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy v Praze. Prostřednictvím něj chce oslovit mládež – především studenty středních škol, ale i jejich rodiče a pedagogy. Přitažlivými prostředky chce vyvolat zájem mladých o hlavní obory na fakultě i o jejich studium.

» Číst více


MateriályNanotechnologieVěda a umění

NanoPOLIS

9. 12. 2011

„Tam dole je spousta místa“, prohlásil na konci 50. let americký fyzik Richard Feynman. Příroda přece staví na úrovni atomů a molekul, v měřítku nanometrů. Proč by to stejně neměli dělat i lidé? V poslední době se jeho vize pomalu stává skutečností a svět miliardtin metru pro oko neviditelný signalizuje vzrušující změny ve všech oblastech, technikou počínaje a medicínou zdaleka nekonče. Svět v nanoměřítku se stal inspirací také pro pořadatele festivalu Nanopolis, který je součástí mezinárodní studentské soutěže s názvem Ponoření do světa vědy skrze umění. Mládež od jedenácti do osmnácti let má pomocí umění vyjádřit fyzikální a chemické procesy nanosvěta. Nyní Uskupení Tesla oslovilo vybrané umělce, aby vytvořili příklady prací inspirovaných nanosvětem.

» Číst více


DiamantMichaelovy experimenty

Jak spálit diamant

25. 11. 2011

V Michaelově laboratoři jsme již prožili nejeden zajímavý pokus. Někdy měl značně nečekaný průběh, občas byl i mírně nebezpečný. Tentokrát se však stanete svědky pokusu zcela mimořádného – bude naprosto nejdražší ze všech, které jsme kdy v Portu ukázali. Objektem totiž bude diamant.

» Číst více