Ekologie


AstronomieEnergetikaVesmírSlunceHrozbaEnergetikaTéma

Hrozby pro planetu Zemi

27. 4. 2012

… a to z vesmíru, od Slunce i od člověka samotného.

» Číst více


MořeDusičnanyImpact – ze zahraničí

Moře a dusičnany

14. 10. 2011

Jemný písek, průzračná voda a zářící slunce. Pro milióny lidí je pláž ten nejlepší způsob, jak strávit svou dovolenou. Kromě případů, kdy je pokryta vrstvou rozkládajícího se zeleného slizu. Plyny, které tu vznikají, již usmrtily několik domácích zvířat a způsobily otravy u lidí. V projektu Evropské unie se nyní prosazují metody, jak zabránit tomu, aby se dusičnany prostřednictvím řek dostávaly do moří a způsobovaly přemnožení řas.

» Číst více


EnergetikaEnergetické úsporyImpact – ze zahraničí

Energie pod kontrolou

13. 5. 2011

V Evropě se spotřebuje čtyřikrát více energie na osobu než v Asii nebo Jižní Americe. Třicet procent energie pak využijí domácnosti – a minimálně šestnáct procent jí promrhají. V Manchesteru ve Velké Británii vědci pomáhají energii ušetřit. Nikoli však různými vylepšeními nebo nákupem nízkoenergetických domů či přístrojů s nízkou spotřebou. Snížit spotřebu chtějí díky změně vzorců chování konečného spotřebitele. V německém Mannheimu zase výzkumníci pracují na projektu zaměřeném na kontrolu spotřeby energie. Doma si můžete instalovat chytré spínače, které kontrolují některé přístroje, například pračku nebo mrazničku. Spínač pak vybere ten správný čas pro spotřebu.

» Číst více


ZoologieAkvakulturaRybolovTuňákImpact – ze zahraničí

Jak zdomácnit tuňáka

21. 1. 2011

Populace tuňáka mizí z moří a oceánů. Poptávka zůstává vysoká a ceny stoupají. Výlov tedy pokračuje a rybáři se začínají bát, že pomalu už žádný nezbude. Výzkumníci sdružení v evropském projektu proto nyní chtějí uplatnit metodu, které se již úspěšně využívá k chovu cejnů, okounů a lososů – akvakultury.

» Číst více


PobřežíVlnolamyImpact – ze zahraničí

Nová vlna v ochraně pobřeží

8. 12. 2010

Evropská pobřeží krůček po krůčku podléhají tlaku stoupajícího přílivu, který je důsledkem klimatických změn. Křehké ekosystémy jsou ohrožovány záplavami a erozí. Najít způsob, jak tyto oblasti ochránit, není jednoduché. Vědci proto nyní zahájili práce v rámci projektu zvaném Theseus. Chtějí postavit obranné linie, které by byly nejen prospěšné, ale také přátelské k okolnímu prostředí. Výzkum má zajistit udržitelnou správu pobřeží.

» Číst více


EnergetikaBiomasaTopolImpact – ze zahraničí

Supertopoly

1. 12. 2010

Problémy mnoha přelidněných a znečištěných měst by mohla vyřešit výroba paliv z biomasy získané ze stromů. Jedním z kandidátů je topol – má totiž neobyčejnou schopnost pohlcovat sluneční energii, rychle roste a není náročný, takže se může pěstovat na nezemědělské půdě. Vědci spojení v evropském projektu Energypoplar ale nyní chtějí vytvořit supertopol, který by rostl ještě rychleji, vytvářel ještě více biomasy, byl odolný vůči nemocem, a přitom měl jen minimální dopad na životní prostředí.

» Číst více


BiologieChemieEndokrinní disruptoryEsej

Konec samců na obzoru

24. 11. 2010

Do přírody vypouštíme množství cizorodých chemických látek, o nichž velmi často až dodatečně zjišťujeme, že mají na životní prostředí nepříznivý vliv. Existuje už poměrně dost důkazů, že nepřirozené změny způsobují rovněž látky, které se nazývají endokrinní disruptory. Ty narušují hormonální systém zvířat a bohužel i nás, lidí. Buď některé hormony napodobují, anebo je blokují. Jaké následky mohou do budoucna přinést?

» Číst více


EnergetikaElektrická energieEmiseUhelné elektrárnyTéma

Vyčištěná elektrárna

24. 11. 2010

Je to samozřejmost. Bez elektřiny si život neumíme představit. Podívejme se na výrobu v uhelné elektrárně Poříčí. Do jaké míry je provozována, stejně jako ostatní uhelné elektrárny u nás, v souladu s pravidly ochrany životního prostředí? Odpovídá technologie a parametry pro snížení emisí látek znečišťujících ovzduší úrovni nejlepších dostupných technik doporučovaných Evropskou unií? Největší událostí v novodobé historii české uhelné elektroenergetiky se stalo „vyčištění“ elektráren, tedy uvedení všech uhelných energetických zdrojů do takového technického stavu, který by vyloučil další devastaci životního prostředí.

» Číst více


BiologieMedicínaPřenosné nemociZvířataImpact – ze zahraničí

Skryté nemoci

27. 10. 2010

Každý rok je infikován zhruba milion lidí virovými nemocemi, které přenášejí především hlodavci. Vědci sdružení v projektu EDEN zkoumají veškerá rizika i způsob přenosu těchto zoonotických nemocí.

» Číst více


BiologieRemediace půdyTéma

Rostlinní pyrotechnici

27. 10. 2010

Zamořené ovzduší, voda i půda. Problém, který je v moderním světě takřka všudypřítomný. Vědci přitom zjišťují, že řešení nemusí být v mnoha případech nijak technologicky náročné. Stačí vybrat správný druh rostlin. Například javory a borovice dokážou na svých listech zachycovat prach u rušných dopravních komunikací. Jiné rostliny se zase využívají v moderních čistírnách odpadních vod. Svými kořeny z vody dostávají například hormonálně aktivní látky, které se jinak vyčistit nedají. Na výzkumu intenzivně pracují i vědci z Ústavu experimentální botaniky - jedna z jejich aplikací by se dala nazvat rostlinní pyrotechnici.

» Číst více