Impact – ze zahraničí


AstronomieGalaxieČerná díra

Večeře pro černou díru se blíží

10. 2. 2012

Ještě
před nedávnem vědci jen snili o tom, že by mohli pozorovat objekt, který je
trhán na kusy obří černou dírou. Tento sen se však stává skutečností. Drastická
událost se odehraje přímo ve středu naší vlastní galaxie Mléčné dráhy.
Astronomové ji budou moci pozorovat díky dalekohledům Evropské jižní
observatoře, které leží na hoře Paranal v Chile.

» Číst více


BiologieMedicínaBakterieAntibiotika

Nezničitelné bakterie

20. 1. 2012

Světem a tedy i Evropou se šíří bakterie, na které nezabírají žádná antibiotika. Rostoucí odolnost bakterií vůči antibiotikům je tak závažná zdravotní hrozba mezinárodního významu. Nevhodné nebo chybné zacházení s antibiotiky způsobuje odolnost u mnoha druhů nebezpečných bakterií. Infekce a onemocnění, které rezistentní bakterie způsobují, jsou pak jen velmi těžko léčitelné. Nejnovější data shromážděná v rámci evropského projektu pro sledování odolnosti bakterií (European Antimicrobial Resistance Surveillance System – EARSS) potvrzují skutečnost, že počet pacientů nakažených těmito bakteriemi se významně zvyšuje. Rezistentní bakterie přežívají v přítomnosti antibiotika a pokračují v množení, čímž prodlužují onemocnění nebo dokonce způsobují smrt.

» Číst více


AstronomieAdaptivní optikaLaserová hvězda

Jak zastavit mihotání hvězd

11. 11. 2011

Pokud se zadíváte na noční oblohu, uvidíte, že se hvězdy mihotají. Tento jev způsobují turbulence atmosféry Země. Procházející světlo naráží na vrstvy vzduchu s různou teplotou, světlo se odlišně ohýbá a tak vznikají deformace. Mihotání je sice krásné a romantické, ale pro vědce představuje problém. Musí se ho zbavit. Jednou z možností je odrazit světlo od zrcadla, které je deformované přesně tak, aby vlnění atmosféry anulovalo. A tomu napomůže právě umělá hvězda vytvořená laserem.

» Číst více


MedicínaZoologieVzteklina

Miláčci a vzteklina

21. 10. 2011

Zhruba čtvrtina všech Evropanů má doma svého mazlíčka. Kočky i psi přinášejí svým pánům mnoho radosti, někdy však mohou přenášet nebezpečné choroby. Jednou nejnebezpečnějších je vzteklina. V posledních desetiletích proto Evropská komise vydala téměř 80 miliónů eur na ochranu lidí i zvířat před vzteklinou. Díky tomu je dnes většina území unie bez výskytu vztekliny.

» Číst více


EkologieMořeDusičnany

Moře a dusičnany

14. 10. 2011

Jemný písek, průzračná voda a zářící slunce. Pro milióny lidí je pláž ten nejlepší způsob, jak strávit svou dovolenou. Kromě případů, kdy je pokryta vrstvou rozkládajícího se zeleného slizu. Plyny, které tu vznikají, již usmrtily několik domácích zvířat a způsobily otravy u lidí. V projektu Evropské unie se nyní prosazují metody, jak zabránit tomu, aby se dusičnany prostřednictvím řek dostávaly do moří a způsobovaly přemnožení řas.

» Číst více


AstronomieObrázky vesmíru

Skryté poklady

7. 10. 2011

Pozorování z dalekohledů Evropské jižní observatoře v Chile generují obrovská množství informací. K ukládání dat slouží archivy – rozsáhlé sklepní prostory plné serverů. Odsud čerpají informace obvykle jen profesionální astronomové, kteří hledají něco konkrétního. Z mnoho terabytů syrových dat však lze vytvořit úchvatné obrázky mlhovin a galaxií. Proto vědci vyhlásili soutěž, která talentované amatérské astronomy povzbudila k využití odborných dat.

» Číst více


MedicínaTuberkulóza

Tuberkulóza u dětí

30. 9. 2011

Tuberkulóza je v Evropě považována za nemoc, která byla vymýcena. V některých zemích je natolik vzácná, že většina pediatrů o ní vůbec neuvažuje. Při stanovení diagnózy se proto musí spojit skládačka z nejrůznějších stop a vodítek: zda bylo dítě tuberkulóze vystavené, zda lze vysledovat úbytek hmotnosti, zda má kašel a zda jsou tyto symptomy chronické. Pak se musí získat vzorky sputa a kultivovat bakterie. Smutným faktem je, že současné vakcíny nejsou účinné a ani testy nejsou zcela spolehlivé. Je tedy třeba zlepšit diagnostické metody, nalézt účinné léky, které zkrátí léčení, a vytvořit lepší vakcíny, které ochrání před různými formami tuberkulózy.

» Číst více


MatematikaKlimatické změny

Jak vznikají mraky

9. 9. 2011

Evropští vědci se zaměřili na výzkum oblačnosti – její vývoj totiž dopadá na změny klimatu. Jediný nástroj meteorologů pro poznání budoucnosti představují nejrůznější klimatické modely – ty však dávají odlišné odpovědi. A tyto rozdíly vznikají právě díky neznalosti výškového rozložení oblačnosti. Vědci nyní používají údaje z nových satelitů, díky nimž se klimatické modely značně zpřesňují.

» Číst více


EnergetikaFotovoltaika

Fotovoltaická oáza

24. 6. 2011

Drsná a izolovaná polopouštní oblast na sever od Káhiry v Egyptě. I tady se nachází pole osázená fazolemi, hráškem a pomerančovníky. Je tu ale problém – nekonečný boj o vodu. Zemědělci se obvykle při zavlažování spoléhají na stará dieslová čerpadla, která však přináší mnoho problémů – jsou hlučná, znečišťují své okolí a vypouštějí škodlivé emise. Vědci proto navrhují jiné řešení. Postavili experimentální stanici, která využívá zcela nové generace koncentrovaných fotovoltaických článků, vyrobených v Německu v rámci evropského výzkumného projektu NACIR.

» Číst více


Informační technologiePsychologieRobotUmělá kůže

Robot s lidským dotykem

17. 6. 2011

Humanoidní roboty, jak je známe z nespočetných sci-fi filmů, už k nám sestupují ze stříbrného plátna. Než se však stanou našimi pomocníky a společníky, musí se naučit pohybovat v lidském světě a jemně zacházet s křehkými předměty. Evropští vědci proto vyvíjejí robotické dítě iCub, které používají k výzkumu kognitivních úkolů. Do konečků prstů a dlaní zabudovali hmatové senzory, které umožní citlivý úchop. Roboty sestrojené v italském Technologickém institutu jsou tak pokusnými morčaty v projektu zaměřeném na dodání pátého smyslu robotům – hmatu.

» Číst více