Matematika


AstronomieFyzikaGravitaceMichaelovy experimenty

Tajemství čísla N

24. 2. 2012

Velké N je číslo. Skutečně obrovské číslo. Snad nejdůležitější číslo v celém vesmíru. Je to 10 na 36. Je to poměr mezi velikostí elektrické síly, která drží pohromadě atomy, přitahuje elektrony k protonům, záporné ke kladnému, a silou gravitace, která drží pohromadě celý vesmír. Přestože gravitace má velký vliv na nás, na naši biosféru a na celý vesmír, je ve srovnání s ostatními základními atomárními silami nesmírně slaboučká. Michael ukáže, že tuto sílu může překonat obyčejná dentální nit. Zjistíme také, kolik by Michael vážil na Marsu, na Jupiteru, nebo na povrchu Alfy Centauri.

» Číst více


ZvukHudbaMichaelovy experimenty

Matematika hudby

10. 2. 2012

Většinu z nás ještě překvapuje zjištění, že i hudba se svými vášněmi a city je založená na matematických vztazích. Michael s Filipem se rozhodli, že se na magii hudby podívají vědeckýma očima.

» Číst více


HudbaMatematikaTéma

Komponovat čísla

10. 2. 2012

Ačkoli většina z nás si představuje skladatele jako rozervaného génia, jemuž v hlavě zní hotové symfonie, mnozí skladatelé začínají úplně z jiného konce. Hudba je totiž také věda o číslech, a k jejímu vytváření je zapotřebí především matematika. Skladatel algoritmické hudby Milan Guštar tvoří partitury podle grafických schémat, permutací, náhodných čísel a na nezvyklých stupnicích, a ve výzkumném centru pražské hudební fakulty s kolegy vynalézá programy, které nálady a pocity vyvolané hudbou převedou do světa exaktních věd.

» Číst více


ProstorRozměrMichaelovy experimenty

Matematika v mnoha rozměrech

2. 12. 2011

Všichni jsme zvyklí žít v trojrozměrném prostoru – to však neznamená, že by neexistovaly světy vícerozměrné. Michael vás tentokrát provede od nula rozměrných objektů přes 2D a 3D až ke 4D. Spolu se svým kamarádem matematikem Mattem si pak pohraje s papírem a nůžkami a dospěje k překvapivým tvarům. Nakonec pak Matt Michaela matematicky zatkne.

» Číst více


Klimatické změnyImpact – ze zahraničí

Jak vznikají mraky

9. 9. 2011

Evropští vědci se zaměřili na výzkum oblačnosti – její vývoj totiž dopadá na změny klimatu. Jediný nástroj meteorologů pro poznání budoucnosti představují nejrůznější klimatické modely – ty však dávají odlišné odpovědi. A tyto rozdíly vznikají právě díky neznalosti výškového rozložení oblačnosti. Vědci nyní používají údaje z nových satelitů, díky nimž se klimatické modely značně zpřesňují.

» Číst více


KartyČíslaMichaelovy experimenty

Výprava do světa karet a čísel

26. 5. 2010

Svůj dnešní experiment Michael začíná netypicky – v kasinu. U hracího stolu s kartami nejprve předvede několik karetních her, u kterých se vyplatí umět dobře počítat. A pak se vypravíme do magického světa koulí a pyramid tvořených čísly a s Michaelem v nich budeme hledat skryté zákonitosti matematiky.

» Číst více


AstronomieSlunceMěřeníMichaelovy experimenty

Jak velké je Slunce?

13. 1. 2010

Horká koule plazmatu, kterou nazýváme Sluncem, nám zajišťuje veškerou energii a umožňuje vidět vše kolem nás. Zamysleli jste se někdy – když jste se vystavili jeho paprskům na pláži, nebo když jste mhouřili oči při lyžování v zimě – jak daleko se od nás nachází a jak je vlastně velké? Odpovědi na tyto otázky zajistí jeden z Michaelových oblíbených domácích experimentů: Změří velikost Slunce díky pouhému papíru, tužce a pravítku.

» Číst více


Hazardní hryVýhryProhryTéma

Hazard očima vědy

23. 9. 2009

Albert Einstein kdysi řekl, že rozbít bank rulety lze jedině tak, že z ní ukradnete peníze. Tím ovšem neodradil generace hráčů, kteří žili po něm a vynalézali složité výherní systémy s úmyslem otočit kolo štěstěny ve svůj prospěch. V ruletě lze sázet pomocí různých matematických postupů – ruletních systémů, které si kladou za cíl zvýšit pravděpodobnost výhry. Mezi nejproslulejší patří Martingale, Fibonacci, D´Alembert nebo Bondovská sázka. Vysvětlíme jejich podstatu a odhalíme skutečnost, že ruletu prostě nelze přelstít. Ruleta by měla být zábava, a pokud tomu tak není, je čas vyhledat odbornou pomoc.

» Číst více


HistoriePsychologieMatematické trikyMichaelovy experimenty

Fascinující matematika

13. 6. 2009

Náš svět je plný čísel. Čísla nám pomáhají počítat, měřit, řadit a dokonce i kódovat věci kolem nás. Operacím s čísly – praktickému počítání i modelování, používajícímu čísla – říkáme matematika. Je to řecké slovo, které znamená učit se, neboli studovat. A nebyl by to Michael, aby neukázal několik matematických triků – třeba ten, který pro pobavení svých přítel používal Einstein. A pak ukáže, jak pomocí křivek násobí Číňané.

» Číst více


Dokonalý obrazFúze obrazuŠumNeostrostTéma

Hrátky s obrázky

28. 5. 2008

Často se stává, že i při sebevětší snaze se nepodaří pořídit dokonalý snímek – brání tomu omezení spočívající v samotných přístrojích, nevhodné prostředí nebo neodstranitelný pohyb. Vědci však přišli na způsob, jak z několika nedokonalých obrazů vytvořit jeden lepší – tento postup se jmenuje fúze digitálního obrazu. Ta využívá skutečnosti, že chyby se vyskytují náhodně a v každém obrázku v jiné části. Metoda funguje ve dvou krocích. Nejdříve se obrázky transformují na sebe a pak už v oblasti překryvu lze kouzlit: odstranit rozmazání a zvýšit rozlišení.

» Číst více