Dinosaurus


FyzikaGeologieMedicínaZoologiePsychologiePapoušekČervená knihaGelPrachNetopýrNeutrinoMouchaHiggsův bosonTéma

Věda roku 2011 očima Portu

6. 1. 2012

V tomto vydání populárně vědeckého magazínu uvedeme ty nejzajímavější události z vědy a techniky, o kterých jsme vás loni v Portu informovali. Nejdříve prozkoumáme stopy dinosaura v Praze – Tróji a pak zjistíme, kolik prachu se roznese po celé zeměkouli. Ukážeme, že se vědci pokoušejí nahradit sádru speciálním gelem, také se podíváme zblízka na užitečnou lékařskou práci larev mouchy bzučivky. Pochválíme učenlivé štěkající papoušky a zachráníme netopýry, kteří přinášejí štěstí. Prolistujeme utajenou Červenou knihu a nakonec zavítáme mezi přední fyziky, abychom se zabývali problémy neutrina a nepolapitelného Higgsova bosonu.

» Číst více


GeologieStopaTéma

Stopování dinosaura

17. 6. 2011

Když uděláte stopu v písku, může v něm vydržet i 210 milionů let. Pak přijde vědec a tu stopu objeví. A přijde jiný vědec, který řekne, jak jste asi vypadali a co jste jedli? Že je to nemožné? Ale to se stalo. Kdy? Roku 2011. Kde? V Česku. Více než dvě stě milionů let starou stopu dinosaura objevil v horninách odborník Radek Mikuláš z Geologického ústavu Akademie věd. Stopa "českého" dinosaura skupiny Anomoepus byla nalezena v pískovci z lomu U devíti křížů nedaleko Červeného Kostelce ve východních Čechách, přičemž kamenný blok s otiskem se nacházel v botanické zahradě v Praze Troji. Mikuláš sice nalezl stop více, ale jen objev v botanické zahradě byl nepochybný. Potvrdili to odborníci z Ústavu
geologie a paleontologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Martin Mazuch a Martin Košťák. Délka nalezené stopy je 20,5 centimetru a šířka 20 centimetrů. Z toho vědci odhadují, že dinosaurus byl dlouhý 252 centimetrů, vysoký v kohoutku 88 centimetrů a vážil do 20 kilogramů, takže odpovídal většímu krocanovi.

» Číst více