
Po babičce
Část: Koprovka s bramborama na bouchačku a zastřeným vejcem
Obsah dílu
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.
Části dílu

500 g hladké nebo polohrubé mouky + trocha na poprášení
40 g krupicového cukru
250 ml vlažného mléka
40 g másla
4 žloutky
3 lžíce rumu špetka soli asi 200 g zavařeniny na plnění, nejlépe domácí
250 ml oleje na smažení moučkový cukr (s vanilkou) na poprášení

125 g másla
2 lžičky grilovacího koření
1 lžička mleté sladké papriky
3 lžíce plnotučné hořčice
2 lžíce dijonské hořčice
250 ml smetany ke šlehání sůl

2 lžíce olivového oleje
1 kg nových brambor, omytých sůl
Na koprovou omáčku:
5 lžic másla
4 lžíce hladké mouky hovězí vývar
2 hrsti nasekaného kopru ocet, sůl, pepř, cukr podle chuti
200 ml smetany na šlehání
Na zastřená vejce:
3 vejce
1 lžíce octa špetka soli

4 středně velké brambory, oloupané a nakrájené na kostky
2 mrkve – 1 v celku, 1 nakrájená na kostky nebo kolečka
1 celý celer, oloupaný a přepůlený
1 celá cibule, oloupaná
1 menší petržel, oloupaná a nakrájená nadrobno sůl a pepř
1 kostka bujonu (nemusí být)
50 g másla
50 g mouky majoránka podle chuti
2 stroužky česneku (nemusí být)
1 vejce čerstvá petržel

Přehled dílů

Sourozenecká party
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.

Vyprošťováky
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.

Piknik
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.

Po babičce
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.

Moje dorty
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.

Zavařování
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.

Teplé sladkosti
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.

Vlakem
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.

Dětství
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.

Zabijačka
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.