5/16 Moje dorty
Obsah dílu
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.
Části dílu
125 g másla, nakrájeného na kostky + na vymazání forem
35 g kakaa, prosetého
300 g hladké mouky, proseté
1 lžička jedlé sody
400 g krupicového cukru
2 vejce
125 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
Čokoládový krém:
250 ml smetany ke šlehání
500 g hořké čokolády
140 g másla
125 g hladké mouky
1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
¼ lžičky soli
150 g + 50 g krupicového cukru
5 vajec, žloutky a bílky zvlášť
80 ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu
1 konzerva kondenzovaného mléka
1 konzerva slazeného kondenzovaného mléka
50 ml smetany ke šlehání
1 lžíce rumu
Na ozdobu:
500 ml smetany ke šlehání
3 lžíce moučkového cukru opražené mandlové lupínky
1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
175 g másla, změklého
175 g krupicového cukru
3 vejce
800 ml smetany ke šlehání
4 lžíce jahodového džemu
800 g jahod, omytých, zbavených zelených stopek a překrojených napůl (pár si jich nechám celých na ozdobu)
Přehled dílů
1/16 Sourozenecká party
I. řada
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.
2/16 Vyprošťováky
I. řada
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.
3/16 Piknik
I. řada
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.
4/16 Po babičce
I. řada
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.
5/16 Moje dorty
I. řada
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.
6/16 Zavařování
I. řada
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.
7/16 Teplé sladkosti
I. řada
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.
8/16 Vlakem
I. řada
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.
9/16 Dětství
I. řada
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.
10/16 Zabijačka
I. řada
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.