
Dětství
Obsah dílu
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.
Části dílu

5 lžic oleje na smažení
3 lžíce másla
500 g kuřecího (může být i jiné) masa, nakrájeného na podélné plátky
1 velká cibule, nakrájená nadrobno
3 lžíce hladké mouky
300–400 g čerstvých hub, nejlépe hříbků (lze použít i směs či předem namočené sušené houby)
100 ml smetany ke šlehání
100 ml zakysané smetany sůl, mletý bílý pepř, mletý kmín, trocha octa
Na knedlíky:
4 suché housky
150 g hrubé mouky
1 lžička soli
200 ml mléka
2 vejce
1 žloutek máslo na pomazání ubrousku

1 balení flíčků (500 g)
2 lžíce másla
200 g uzeného masa (libového), nakrájeného na kostičky
5 vajec, prošlehaných a osolených sůl a čerstvě namletý pepř kyselé okurky k podávání

6 vajec pomazánkové máslo
2 lžíce majonézy pažitka sůl, čerstvě namletý pepř chleba a ředkvičky k podávání

1 lžíce másla + na vymaštění hrnce
1 l mléka
8–10 lžic dětské krupičky
¼ lžičky soli
Na přelití a ozdobení:
4 lžíce kakaa nebo strouhané čokolády
4 lžíce moučkového cukru
4 lžíce másla

Přehled dílů

Sourozenecká party
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.

Vyprošťováky
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.

Piknik
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.

Po babičce
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.

Moje dorty
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.

Zavařování
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.

Teplé sladkosti
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.

Vlakem
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.

Dětství
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.

Zabijačka
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.