
Teplé sladkosti
Obsah dílu
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.
Části dílu

250 g hrubé mouky + mouka na vál
1 lžička kypřicího prášku do pečiva špetka soli + do vody na vaření
1 vejce
200 g plnotučného tvarohu (nejlépe v kostce)
50–100 g másla, změklého
100 g povidel
Na ozdobu:
200 g perníku, nastrouhaného moučkový cukr rozpuštěné máslo

200 g másla
150 g krupicového cukru
4–5 větších kyselejších jablek, např. Granny Smith, oloupaných, zbavených jádřinců a nakrájených, každé na 6 dílků vanilková zmrzlina k podávání
Na těsto:
110 g másla, změklého
150 g krupicového cukru
1½ lžičky vanilkového extraktu
2 velká vejce
220 g zakysané smetany
220 g hladké mouky
1½ lžičky kypřicího prášku do pečiva
1 lžička soli
½ lžičky skořice
1 kyselejší jablko, např. Granny Smith, oloupané, zbavené jádřince a nasekané na kousky

3 hrnky jahod
3 hrnky lesního ovoce (maliny, borůvky, ostružiny)
4 lžíce krupicového cukru zmrzlina nebo šlehačka k podávání
Na drobenku:
100 g másla
120 g ovesných vloček
100 g hladké mouky
130 g hnědého cukru
1 lžička skořice

300 g tmavé čokolády, nasekané nahrubo
200 g másla, nakrájeného na kousky + na vymazání
4 vejce
4 žloutky
110 g krupicového cukru
75 g hladké mouky

Přehled dílů

Sourozenecká party
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.

Vyprošťováky
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.

Piknik
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.

Po babičce
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.

Moje dorty
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.

Zavařování
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.

Teplé sladkosti
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.

Vlakem
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.

Dětství
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.

Zabijačka
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.