Astronomie


ChemieVesmírMolekulyTéma

Molekuly mezi hvězdami

25. 5. 2012

Vesmír. Tajemství, které děsí svou velikostí a množstvím nezodpovězených otázek. Mezi galaxiemi, hvězdami a planetami je zdánlivé prázdno. Vakuum, tedy absolutní nic. Ale je tomu opravdu tak? Není. Je tam především ohromné množství prachu, které daleko předčí hmotu všech ostatních kosmických těles. A vědce fascinuje, že v kosmu jsou molekuly podobné těm na Zemi. Zjistili to na základě skutečnosti, že každý objekt ve vesmíru vydává elekromagnetické záření. A právě to měří i skupina vědců a studentů z Ústavu analytické chemie při Vysoké škole chemicko-technologické v Praze.

» Číst více


EkologieEnergetikaVesmírSlunceHrozbaEnergetikaTéma

Hrozby pro planetu Zemi

27. 4. 2012

… a to z vesmíru, od Slunce i od člověka samotného.

» Číst více


FyzikaMatematikaGravitaceMichaelovy experimenty

Tajemství čísla N

24. 2. 2012

Velké N je číslo. Skutečně obrovské číslo. Snad nejdůležitější číslo v celém vesmíru. Je to 10 na 36. Je to poměr mezi velikostí elektrické síly, která drží pohromadě atomy, přitahuje elektrony k protonům, záporné ke kladnému, a silou gravitace, která drží pohromadě celý vesmír. Přestože gravitace má velký vliv na nás, na naši biosféru a na celý vesmír, je ve srovnání s ostatními základními atomárními silami nesmírně slaboučká. Michael ukáže, že tuto sílu může překonat obyčejná dentální nit. Zjistíme také, kolik by Michael vážil na Marsu, na Jupiteru, nebo na povrchu Alfy Centauri.

» Číst více


GalaxieČerná díraImpact – ze zahraničí

Večeře pro černou díru se blíží

10. 2. 2012

Ještě
před nedávnem vědci jen snili o tom, že by mohli pozorovat objekt, který je
trhán na kusy obří černou dírou. Tento sen se však stává skutečností. Drastická
událost se odehraje přímo ve středu naší vlastní galaxie Mléčné dráhy.
Astronomové ji budou moci pozorovat díky dalekohledům Evropské jižní
observatoře, které leží na hoře Paranal v Chile.

» Číst více


Adaptivní optikaLaserová hvězdaImpact – ze zahraničí

Jak zastavit mihotání hvězd

11. 11. 2011

Pokud se zadíváte na noční oblohu, uvidíte, že se hvězdy mihotají. Tento jev způsobují turbulence atmosféry Země. Procházející světlo naráží na vrstvy vzduchu s různou teplotou, světlo se odlišně ohýbá a tak vznikají deformace. Mihotání je sice krásné a romantické, ale pro vědce představuje problém. Musí se ho zbavit. Jednou z možností je odrazit světlo od zrcadla, které je deformované přesně tak, aby vlnění atmosféry anulovalo. A tomu napomůže právě umělá hvězda vytvořená laserem.

» Číst více


Obrázky vesmíruImpact – ze zahraničí

Skryté poklady

7. 10. 2011

Pozorování z dalekohledů Evropské jižní observatoře v Chile generují obrovská množství informací. K ukládání dat slouží archivy – rozsáhlé sklepní prostory plné serverů. Odsud čerpají informace obvykle jen profesionální astronomové, kteří hledají něco konkrétního. Z mnoho terabytů syrových dat však lze vytvořit úchvatné obrázky mlhovin a galaxií. Proto vědci vyhlásili soutěž, která talentované amatérské astronomy povzbudila k využití odborných dat.

» Číst více


MlhovinaImpact – ze zahraničí

Inspekce v Tarantuli

20. 5. 2011

Velké Magellanovo mračno je malá souputnická galaxie naší vlastní Mléčné dráhy. Můžeme ji vidět prostým okem jako slabou šedavou skvrnu v souhvězdí Mečouna. Je to oblíbené místo, kam astronomové zaměřují své dalekohledy. Nejdramatičtější končinu tu přestavuje mlhovina Tarantule, jasná oblast zářícího plynu a překotného zrodu hvězd. Název dostala podle svého vzhledu, připomíná totiž pavouka. Mlhovina Tarantule také hostí supernovu 1987 A, která vzplála na okraji hvězdokupy v roce 1987. Je to nejbližší supernova pozorovaná od vynálezu dalekohledu v 17. století.

» Číst více


Největší dalekohledyPoušť AtacamaImpact – ze zahraničí

Astronomové v poušti

29. 4. 2011

Jaké to je být astronomem pracujícím s nejdokonalejším dalekohledem na světě? Jaké to je pobývat na exotických místech a debatovat se špičkovými vědci ze všech kontinentů? Dnes je astronomie jednou z nejmodernějších a nejdynamičtějších věd, využívá nejdůmyslnější techniku a nejpokročilejší technologie, jaké mají vědci k dispozici. Dalekohledy Evropské jižní observatoře se však nacházejí v poušti Atacama – tuto oblast si astronomové vybrali, protože je tu minimální atmosférická vlhkost, která by narušovala pozorování. Dále je tu neuvěřitelných 350 jasných nocí v roce. Vědci tedy ke svým přístrojům musí procestovat tisíce kilometrů.

» Číst více


Černá díraImpact – ze zahraničí

Lačné černé díry

8. 4. 2011

Černá díra je vesmírný objekt natolik hmotný, že jeho gravitace v určité části časoprostoru pohltí naprosto všechno – i světlo. Teprve v několika minulých desetiletích však astronomové existenci černých děr definitivně potvrdili. Záhadou tedy už není, zda černé díry existují, ale proč se chovají tak divně.

» Číst více


Hubbleův dalekohledTvorba hvězdImpact – ze zahraničí

Bublinky a mladé hvězdy

4. 3. 2011

Nový obrázek pořízený Hubblovým dalekohledem představuje jednu z největších oblastí, kde se rodí hvězdy. N 11 je součástí složité sítě plynných oblaků a shluků hvězd ležících ve Velkém Magellanově mračnu. Tato galaxie obsahuje mnoho jasných bublinek zářícího plynu. Jedna z největších a nejnápadnějších bublinek je označována jako LHA 120-N 11. Po přiblížení dmoucích se růžových oblaků vidíme, že připomínají víření cukrové vary známé z poutí.

» Číst více