AstronomieGalaxieČerná díraImpact – ze zahraničí

Večeře pro černou díru se blíží

10. 2. 2012

Ještě
před nedávnem vědci jen snili o tom, že by mohli pozorovat objekt, který je
trhán na kusy obří černou dírou. Tento sen se však stává skutečností. Drastická
událost se odehraje přímo ve středu naší vlastní galaxie Mléčné dráhy.
Astronomové ji budou moci pozorovat díky dalekohledům Evropské jižní
observatoře, které leží na hoře Paranal v Chile.

Ještě před nedávnem vědci jen snili o tom, že by mohli pozorovat objekt, který je trhán na kusy obří černou dírou. Tento sen se však stává skutečností. Drastická událost se odehraje přímo ve středu naší vlastní Galaxie – Mléčné dráhy.

Ke sledování pohybu hvězd kolem obří černé díry, která leží ve středu naší Galaxie, se používají dalekohledy Evropské jižní observatoře. Tady, na vrcholku Paranal v poušti Atacama v Chile, k tomu mají skvělé podmínky.

Hmotnost naší černé díry je úctyhodná – čtyři milióny Sluncí. To jí vyneslo čestný titul „černá veledíra“. I když je obrovská, trpí v současnosti nedostatečným přísunem látky z okolí. A proto není příliš jasná. To se však zanedlouho změní. Díky Velmi velkému dalekohledu objevil tým astronomů nový objekt, který se řítí závratnou rychlostí téměř přímo do černé díry. Tím objektem však není hvězda, nýbrž oblak plynu.

Dr. Stefan Gillessen, extraterestrální fyzik, Max Planck Institute: Sledovaný oblak má hmotnost zhruba třikrát větší, než Země. Je tedy poměrně malý, v podstatě jen malý chuchvalec, ale mezi okolními hvězdami svítí velmi jasně.

Rychlost oblaku se s blízkostí k černé díře zvyšuje. Za posledních sedm let se zdvojnásobila a nyní uhání rychlostí vyšší než osm milionů km/h. Astronomové již zpozorovali, že vnější vrstvy oblaku, který se skládá převážně z vodíku a hélia, se v posledních letech stále více rozrušují. To nejzajímavější však teprve přijde.

Dr. Stefan Gillessen, extraterestrální fyzik, Max Planck Institute: Černá díra, představte si, že sedí zde, má obrovskou přitažlivou sílu, a jak se oblak blíží, protahuje se a záhy bude vypadat spíš jako špageta. Stále se bude prodlužovat a poté bude pohlcen černou dírou.

Narušený oblak začne reagovat s horkým plynem, který bezprostředně obklopuje černou díru. Astronomové dříve nic takového nepozorovali. Nikdo neví, co se pak stane. Oblak se pravděpodobně zahřeje a začne vyzařovat rentgenové záření. Nakonec veškerý materiál pohltí černá díra.

prof. Reinhard Genzel, extraterestrální fyzik, Max Planck Institute: Tento pochod, jakým se materiál dostane do černé díry, není zcela jasný a neznáme ho do všech podrobností. Přitom ho budeme moci pozorovat přímo ve středu naší vlastní Galaxie. Uvidíme, jak se materiál dostane do černé díry, jaké nastanou fyzikální pochody a jaké budou interakce v této centrální oblasti. Je to fantastická příležitost.

Oblak pravděpodobně vznikl díky hvězdným větrům, které odfoukly plyny z blízkých mladých hvězd. Stane se hlavní potravou černé díry na několik nejbližších let.

Autor: Šárka Speváková

Přejít na obsah dílu