Černá díra


AstronomieGalaxieImpact – ze zahraničí

Večeře pro černou díru se blíží

10. 2. 2012

Ještě
před nedávnem vědci jen snili o tom, že by mohli pozorovat objekt, který je
trhán na kusy obří černou dírou. Tento sen se však stává skutečností. Drastická
událost se odehraje přímo ve středu naší vlastní galaxie Mléčné dráhy.
Astronomové ji budou moci pozorovat díky dalekohledům Evropské jižní
observatoře, které leží na hoře Paranal v Chile.

» Číst více


AstronomieImpact – ze zahraničí

Lačné černé díry

8. 4. 2011

Černá díra je vesmírný objekt natolik hmotný, že jeho gravitace v určité části časoprostoru pohltí naprosto všechno – i světlo. Teprve v několika minulých desetiletích však astronomové existenci černých děr definitivně potvrdili. Záhadou tedy už není, zda černé díry existují, ale proč se chovají tak divně.

» Číst více


AstronomieInformační technologieMedicínaStrojírenstvíDatabáze nemocíBezdotykové vyšetřování strojůZprávy Portu

Databáze pro vzácné nemoci - Systém šetřící miliony - Nový rekord lovců černých děr

10. 3. 2010

Dětem trpícím vzácnými nemocemi by nyní měla pomoci nová evropská databáze. Lékaři v jednotlivých zemích se pomocí ní dozví o možné úspěšné léčbě. - Metodu pro bezdotykové vyšetřování složitých strojních systémů vyvinul výzkumný tým vedený Pavlem Procházkou z Ústavu termomechaniky naší Akademie věd. - Neobyčejně vzdálenou černou díru ve spirální galaxii NGC 300 asi šest milionů světelných let od Země objevili astronomové využívající Velmi velký dalekohled na Evropské jižní observatoři.

» Číst více


AstronomieGalaxieKvasarImpact – ze zahraničí

Oděvy černých děr

6. 1. 2010

Co bylo dřív: Vejce nebo slepice? Galaxie nebo její černá díra? Astrofyzikové z Evropské jižní observatoře (ESO) snad nyní budou moci na tuto otázku odpovědět. Našli totiž velmi neobvyklý jev – osamocenou černou díru. Černé díry a její aktivní formy – kvasary – totiž obvykle leží uprostřed galaxií. Objev pět miliard let vzdáleného kvasaru ale ukázal, že tyto vesmírné úkazy by si mohly díky výtryskům hmoty a energie do nedaleké galaxie vytvořit nové hvězdy a galaxii si pak přitáhnout a obléknout si ji.

» Číst více