Filozofie


TechnikaTechnologie budoucnostiBudoucnostTéma

Budoucnost budoucnosti

3. 11. 2010

V pražské galerii DOX se pokoušeli vyzkoumat, jaká bude naše budoucnost. Oslovili řadu světových umělců a vědců, aby svou vizí budoucnosti přispěli do otevřené debaty. Součástí audiovizuální výstavy zahrnující model města i interaktivní román se stal také dvanáctihodinový maraton přednášek. Přední čeští myslitelé i novináři se zamýšleli nad budoucností ze všech možných hledisek, od filozofie přes životní prostředí, náboženství a politiku až k vědě a novým technologiím.

» Číst více


Informační technologieVěda a uměníTéma

Algoritmus letu ptáků

28. 4. 2010

O propojení počítačové vědy a experimentálního umění usiluje sdružení CIANT, které pořádá mezinárodní akce a workshopy, jedním z cílů je také přenést výzkum z oblasti instalační tvorby do světa populární zábavy. Výstava Reacts/Recast v CIANT LABu představuje aktuální tvorbu stážisty Alexandera Grosse, který využívá algoritmus letu ptáků. Již v osmdesátých letech se zjistilo, že ptáci reagují na své bezprostřední okolí a pomocí napodobování směru letu ostatních, přibližování se vzdáleným jedincům a vzdalování se od těch příliš blízkých vytvářejí vzorce svého pohybu, včetně dokonalého písmena V. Alexander vytvořil virtuální ptáky, znázornil jednotlivé trajektorie pohybu a přidal další prvek pohybu závislý na snímání kamery. Pomocí vzniklých čar ptáci "kreslí" pohyblivé obrazy objektu před kamerou. Jeho snahou je znovu propojit vědu a umění, které se do renesance prolínaly, nyní se zdají oddělené. Audiovizuální show CIANT Storm je zase interaktivní projekt s tanečními prvky jdoucí za hranice klasického VJingu: hlavním motivem projekce jsou virtuální trojrozměrné prostorové scény a obrazce vytvářené v reálném čase, kdy tanečnice na scéně pohyby těla ovládá svého avatara.

» Číst více


BiologieSociologiePsychologieHudbaTéma

Co je hudba

24. 2. 2010

Slovo hudba lze zařadit mezi slova jako duše nebo vědomí, tedy pojmy, které jsou všem velmi dobře známé, ale zároveň jsou tajemné a vědecky špatně uchopitelné. Co je hudba? Odkud se vzala? Jak souvisí s rytmem srdce? Je hudba univerzální jazyk? Co se děje v našem mozku, když ji posloucháme? Zvyšuje hudba inteligenci? Jak působí na zvířata a rostliny? Odpovědi na tyto otázky v osnovách hudební teorie nenalezneme, v PORTu však možná ano.

» Číst více


AstronomieBiologieVesmírŽivotUmělecká instalaceVěda a umění

Hluboká data

25. 11. 2009

Britský umělec Andy Gracie ve svých uměleckých projektech využívá údaje z hlubin vesmíru, které mu zprostředkují sondy vyslané již před desítkami let. Andy pak data propojuje s pozemskými formami života. Simuluje totiž vesmírné prostředí a nechává v něm žít pozemské mikroorganismy, které dokážou odolávat extrémním podmínkám.

» Číst více


BiologieChemieInformační technologieMateriályElektrotechnikaNovinky z vědy a technikyVěda a umění

Transgenesis – Umělci v laboratořích

31. 10. 2007

Vědci by rádi popularizovali vědu a umělci zase chtějí stvořit vyzrálé dílo, symboly, otázky, pocit … Porozumí si spolu? Rozdíly mezi laboratoří a galeriemi mizí. Mikroskopy, buňky i nejnovější technologie přešly do rukou umělců. Vznikl festival ENTER3 a jeho součást – výstava Transgenesis.

» Číst více