Energetika


AstronomieEkologieVesmírSlunceHrozbaEnergetikaTéma

Hrozby pro planetu Zemi

27. 4. 2012

… a to z vesmíru, od Slunce i od člověka samotného.

» Číst více


FotovoltaikaImpact – ze zahraničí

Fotovoltaická oáza

24. 6. 2011

Drsná a izolovaná polopouštní oblast na sever od Káhiry v Egyptě. I tady se nachází pole osázená fazolemi, hráškem a pomerančovníky. Je tu ale problém – nekonečný boj o vodu. Zemědělci se obvykle při zavlažování spoléhají na stará dieslová čerpadla, která však přináší mnoho problémů – jsou hlučná, znečišťují své okolí a vypouštějí škodlivé emise. Vědci proto navrhují jiné řešení. Postavili experimentální stanici, která využívá zcela nové generace koncentrovaných fotovoltaických článků, vyrobených v Německu v rámci evropského výzkumného projektu NACIR.

» Číst více


DopravaPalivový článekImpact – ze zahraničí

Palivové články na lodích

27. 5. 2011

Pobřeží Evropy lemují stovky ostrovů. Pro turisty představují oblíbené cíle. Navštívit je lze pouze díky trajektu. Obrovské lodě proto křižují evropská pobřeží. I když je tento způsob dopravy nezbytný, jeho dieslové motory znečišťují své okolí. Proto evropští vědci v projektu MC-WAP vyvíjejí nový druh motoru, který je přátelský k životnímu prostředí. Zdroj energie tu představují palivové články s tavenými uhličitany. Tyto vysokoteplotní palivové články využívají vodík ze systému, který přeměňuje naftu na plyn bohatý na vodík, kyslík pak přivádějí z kompresoru mikroturbíny. Reakcí těchto plynů se vytváří elektrická energii a teplo, a to bez spalování.

» Číst více


EkologieEnergetické úsporyImpact – ze zahraničí

Energie pod kontrolou

13. 5. 2011

V Evropě se spotřebuje čtyřikrát více energie na osobu než v Asii nebo Jižní Americe. Třicet procent energie pak využijí domácnosti – a minimálně šestnáct procent jí promrhají. V Manchesteru ve Velké Británii vědci pomáhají energii ušetřit. Nikoli však různými vylepšeními nebo nákupem nízkoenergetických domů či přístrojů s nízkou spotřebou. Snížit spotřebu chtějí díky změně vzorců chování konečného spotřebitele. V německém Mannheimu zase výzkumníci pracují na projektu zaměřeném na kontrolu spotřeby energie. Doma si můžete instalovat chytré spínače, které kontrolují některé přístroje, například pračku nebo mrazničku. Spínač pak vybere ten správný čas pro spotřebu.

» Číst více


ExperimentZdroje energieMichaelovy experimenty

Tajemství energie

29. 12. 2010

Michaelův pracovní čas – to nejsou jen nespočetné hodiny v jeho laboratoři a pak natáčení našeho Portu. Se stejným zaujetím a nasazením připravuje pro studenty našich středních škol přednášky, spojené s mnoha názornými, přitažlivými a samozřejmě zábavnými experimenty. V tomto vydání jsme pro vás přinesli výběr nejzajímavějších částí z přednášky o tom, odkud pochází energie, která je všude kolem nás a kterou se člověk postupně naučil získávat a využívat. A také o tom, z jakých zdrojů budeme získávat energii v budoucnosti.

» Číst více


EkologieBiomasaTopolImpact – ze zahraničí

Supertopoly

1. 12. 2010

Problémy mnoha přelidněných a znečištěných měst by mohla vyřešit výroba paliv z biomasy získané ze stromů. Jedním z kandidátů je topol – má totiž neobyčejnou schopnost pohlcovat sluneční energii, rychle roste a není náročný, takže se může pěstovat na nezemědělské půdě. Vědci spojení v evropském projektu Energypoplar ale nyní chtějí vytvořit supertopol, který by rostl ještě rychleji, vytvářel ještě více biomasy, byl odolný vůči nemocem, a přitom měl jen minimální dopad na životní prostředí.

» Číst více


EkologieElektrická energieEmiseUhelné elektrárnyTéma

Vyčištěná elektrárna

24. 11. 2010

Je to samozřejmost. Bez elektřiny si život neumíme představit. Podívejme se na výrobu v uhelné elektrárně Poříčí. Do jaké míry je provozována, stejně jako ostatní uhelné elektrárny u nás, v souladu s pravidly ochrany životního prostředí? Odpovídá technologie a parametry pro snížení emisí látek znečišťujících ovzduší úrovni nejlepších dostupných technik doporučovaných Evropskou unií? Největší událostí v novodobé historii české uhelné elektroenergetiky se stalo „vyčištění“ elektráren, tedy uvedení všech uhelných energetických zdrojů do takového technického stavu, který by vyloučil další devastaci životního prostředí.

» Číst více


EkologieHistorieMalá vodní elektrárnaTéma

Malé vodní elektrárny

22. 9. 2010

Téměř všechny řeky, které protékají naší zemí, zde také pramení. Největší z nich, Labe, odvodňuje celou Českou republiku. Energii potoků a řek využívá člověk od nepaměti. Touha využít vodní síly vedla postupně k budování malých elektráren. Technické stavby v krajině se s přibývajícími lety staly nejen její harmonickou součástí, ale i kulturním dědictvím. Tyto unikátní objekty však nezůstaly skanzenem, ale funkčními technologickými jednotkami, fungujícími od svého vzniku na začátku minulého století. Novější vodní elektrárny dokazují, že jejich princip je nadčasový.

» Číst více


EkologieGlobální oteplováníLedovceImpact – ze zahraničí

Budoucnost alpských ledovců

19. 5. 2010

Alpy jsou známé jako vodárna Evropy – poskytují totiž čtyřicet procent pitné vody. Alpské potoky zásobují řeky jako je Dunaj, Rýn nebo Pád. Ledovce ale nyní mají nejistou budoucnost, neboť se teplota v Alpách zvyšuje dvakrát rychleji, než je globální průměr. Vědci nyní v horách umisťují měřicí přístroje, které budou shromažďovat údaje, jako je množství sněhu, teplota, rychlost větru a infračervené záření. To vše jim umožní vytvořit spolehlivý model dynamiky odtávání ledovců.

» Číst více


EkologieEnergetické úsporyÚspory v budováchImpact – ze zahraničí

Úsporná města

28. 4. 2010

Kanceláře, obchodní centra a domácnosti budoucnosti by měla být čistá a zelená – u budov by se mělo počítat s inovativním a inteligentním provedením, které sníží spotřebu energie na minimum. Stavby nyní spotřebovávají téměř polovinu veškeré spotřeby energie, takže pokud se vyřeší problém budov, vyřeší se i energetický problém země.

» Číst více