EkologieEnergetikaGlobální oteplováníLedovceImpact – ze zahraničí

Budoucnost alpských ledovců

19. 5. 2010

Alpy jsou známé jako vodárna Evropy – poskytují totiž čtyřicet procent pitné vody. Alpské potoky zásobují řeky jako je Dunaj, Rýn nebo Pád. Ledovce ale nyní mají nejistou budoucnost, neboť se teplota v Alpách zvyšuje dvakrát rychleji, než je globální průměr. Vědci nyní v horách umisťují měřicí přístroje, které budou shromažďovat údaje, jako je množství sněhu, teplota, rychlost větru a infračervené záření. To vše jim umožní vytvořit spolehlivý model dynamiky odtávání ledovců.

Údolí Aosta v severozápadním rohu Itálie. Tady – ve výšce 3100 metrů – vědci umístili automatickou meteorologickou stanici, která bude shromažďovat údaje pro tvorbu modelů ledovců.

Umberto Morra di Cell, ARPA – Agentura pro ochranu životního prostředí: Měříme množství sněhu, teplotu vzduchu, sluneční záření, rychlost a směr větru a teplotu povrchů, které měří tento infračervený teploměr. Analýza dat pak vede k takzvané vodní hodnotě sněhu – přesně se změří zásoba zmrzlé vody, než se rozpustí a odteče do řek. Tato krabička posílá shromážděné údaje přes mobil, takže potřebné charakteristiky víme v reálném čase.

Stanice odesílají měření do regionálního centra, které vytváří předpovědi počasí a varuje před povodněmi a sesuvy půdy. Také se tu sleduje množství srážek a hladiny řek. Z výzkumů vyplývá, že v příštích desetiletích začne sníh tát dříve, čímž se zvýší pravděpodobnost povodní a lavin v zimě a na jaře.

Hervé Stevin, hydrolog, Centro Funzionale, Valle D´Aosta: Také používáme satelity pro měření sněhové pokrývky, hustoty sněhu a obsahu vody. Tato data spolu s meteorologickými předpověďmi a hydrologickým modelem ukážou, kde vzniká nebezpečí.

Studie dopadů klimatických změn – ať již příznivých nebo nepříznivých – na vodní zdroje v horách je součástí projektu Evropské unie. Toto je nestabilní převislý ledovec. Obrovské bloky ledu odpadají a ohrožují místní obyvatele i turisty. Vydat se na ledovec je ale příliš nebezpečné.

Fabrizio Diotri, environmentální inženýr, Nadace pro bezpečné hory: Proto studujeme masy ledu na jeho trojrozměrném dvojčeti. U tohoto modelu jsme použili fotogrammetrii – nafotili jsme několik obrázků visícího ledovce z různých úhlů z vrtulníku a pak jsme ho rekonstruovali v 3D.

Ohroženo však není jen životní prostředí, ale také ekonomika. Co se stane s oblíbenými lyžařskými areály, pokud se Alpy oteplí? Nejoptimističtější scénář říká, že do roku 2100 zmizí padesát procent ledovců, a ten nejpesimističtější uvádí, že devadesát procent.

Již nyní se projevují konflikty zájmů ve využití vody k výrobě elektřiny, turistice a zemědělství. Sousední Švýcarsko se z 60 % spoléhá na energii z vodních elektráren. Tento čistý a obnovitelný zdroj však může být ohrožen. Betonový oblouk 220 metrů vysoké přehrady, která vyrobí na 100 MW energie, zadržuje na sto milionů kubíků vody.
Odborníci chtějí vědět, jak energetika doplatí na měnící se množství srážek. Na jaře sice bude více vody, ale v červenci a srpnu hladiny klesnou. Energetický sektor se bude muset restrukturalizovat. Výsledky mezinárodního projektu budou k dispozici v roce 2013. Pokud pak budeme hrozící nebezpečí znát, bude jednodušší se měnícímu se prostředí přizpůsobit.

Autor: Šárka Speváková

Přejít na obsah dílu