Ekonomie
Konstrukce nových potravin
11. 2. 2011
Všichni známe tradiční potraviny našich babiček – chleba, rohlíky, klasické máslo a sádlo. Potravinou našich dědečků bylo jistě i pivo. Pak přišly potraviny zkonstruované, například naši oblíbenou tatarskou omáčku vymyslel francouzský gurmet a epikurejec Jean Anthelme Brillat-Savarin na začátku 19. století. Biftek, do kterého byl vtlučen hrubě namletý černý pepř a pak flambovaný na koňaku, zase pro změnu vymyslil velký francouzský diplomat François-Auguste-René de Chateaubriand. Svíčkovou na drobné nudličky, osmaženou a pak podávanou ve speciální smetanové omáčce prý zase vymyslel hrabě Alexander Grigorijevič Stroganov z Oděsy. Ale jestlipak víte, jak se konstruují nové moderní potraviny?
» Číst víceTeorie front
21. 2. 2007
Stojíte často v koloně před křižovatkou, nebo ve frontě u pokladny v supermarketu, na poště nebo v odletové hale? Pak vaše chování může zkoumat tzv. teorie front. Snad každou frontu, která vyžaduje hromadnou obsluhu, je možné pomocí této teorie optimalizovat, tedy vyhledat tu nejlepší možnou variantu postupu tak, aby obsluha netrvala dlouho a stála co nejméně. Mohlo by se zdát, že na tom není mnoho vědeckého, ale teorie front patří do ekonomie, přesněji do oboru operační výzkum. Vypočítává se v něm co nejlepší nastavení nějakého systému obsluhy. Jde o výběr nejlepší varianty ze všech možných.
» Číst více