Energetické úspory


EkologieEnergetikaImpact – ze zahraničí

Energie pod kontrolou

13. 5. 2011

V Evropě se spotřebuje čtyřikrát více energie na osobu než v Asii nebo Jižní Americe. Třicet procent energie pak využijí domácnosti – a minimálně šestnáct procent jí promrhají. V Manchesteru ve Velké Británii vědci pomáhají energii ušetřit. Nikoli však různými vylepšeními nebo nákupem nízkoenergetických domů či přístrojů s nízkou spotřebou. Snížit spotřebu chtějí díky změně vzorců chování konečného spotřebitele. V německém Mannheimu zase výzkumníci pracují na projektu zaměřeném na kontrolu spotřeby energie. Doma si můžete instalovat chytré spínače, které kontrolují některé přístroje, například pračku nebo mrazničku. Spínač pak vybere ten správný čas pro spotřebu.

» Číst více


EkologieEnergetikaÚspory v budováchImpact – ze zahraničí

Úsporná města

28. 4. 2010

Kanceláře, obchodní centra a domácnosti budoucnosti by měla být čistá a zelená – u budov by se mělo počítat s inovativním a inteligentním provedením, které sníží spotřebu energie na minimum. Stavby nyní spotřebovávají téměř polovinu veškeré spotřeby energie, takže pokud se vyřeší problém budov, vyřeší se i energetický problém země.

» Číst více


EkologieEnergetikaInformační technologieImpact – ze zahraničí

Přepínáme na úspory

31. 3. 2010

Senzory umístěné na spotřebičích v domácnosti mohou informovat uživatele, jaká je právě jejich spotřeba. Rodina pak díky přehledného zobrazení může sledovat svoji spotřebu energie na laptopu nebo třeba na mobilním telefonu s dotykovým displejem. Výzkumy ukazují, že většina domácností by takto mohla snížit své účty za energii až o 15 procent.

» Číst více


Informační technologieMedicínaŠkolstvíMateriályVakcínaTextiliewikiskriptaZprávy Portu

Textilie proti zemětřesení - Wikiskripta - Vakcína do nosu - Danube House

3. 2. 2010

Nové textilie z uhlíkových nebo skleněných vláken by mohly stabilizovat budovy před zemětřesením, nebo i po něm. - Studenty a pedagogy už omrzelo neustále psát nová skripta, proto vytvořili kyberprostor pro „věčná skripta“. - Nosním sprejem chtějí vědci nahradit injekce, které dostáváme proti chřipce. - Studenti ČVUT se rozhodli ověřit energetickou úspornost budovy, která byla nedávno postavena v Karlíně.

» Číst více


EkologieTéma

Nordica

16. 9. 2009

Stoupající ceny energie, požadavky na omezení emisí oxidu uhličitého a šetrnost k životnímu prostředí – to jsou klíčové okamžiky, které se odrážejí v certifikátu Green Building. Od roku 2005 jej uděluje Evropská komise novým budovám, které mají spotřebu energie o 25 procent nižší, než stanovují energetické normy dané země. Spolu s námi si prohlédnete novou ekologickou administrativní budovu Nordica v Ostravě, která jako první v České republice získala certifikát Green Building. Spolu s jejím autorem architektem Ivanem Krejčím, pracujícím léta ve stockholmském studiu Tengbomarkitekten, vám přiblížíme základní architektonické a stavební prvky budovy.

» Číst více