EkologieEnergetikaInformační technologieEnergetické úsporyImpact – ze zahraničí

Přepínáme na úspory

31. 3. 2010

Senzory umístěné na spotřebičích v domácnosti mohou informovat uživatele, jaká je právě jejich spotřeba. Rodina pak díky přehledného zobrazení může sledovat svoji spotřebu energie na laptopu nebo třeba na mobilním telefonu s dotykovým displejem. Výzkumy ukazují, že většina domácností by takto mohla snížit své účty za energii až o 15 procent.

Tento útulný domek na okraji Helsinek, není tak zcela obvyklý. Rodiče Topi a Heli zkoušejí nový systém, který umožňuje sledovat spotřebu jejich domácnosti v reálném čase. Senzory jsou zabudovány v ledničce, mrazničce, mikrovlnce i rychlovarné konvici. Rodina vidí spotřebu na laptopu nebo na mobilním telefonu s dotykovým displejem.

Pasi Hurri, ředitel BaseN, Finsko: Zpracováváme a zobrazujeme tok informací ze senzorů. Obdržíme tak přehled o spotřebě energie v reálném čase, takže lidé vidí výkon přístrojů ihned, a to minutu poté. Zjistí, která zařízení mají nejvyšší spotřebu.

Například jen vyčištění lednice vedlo ke snížení spotřeby o patnáct procent. Software pro tuto aplikaci se vyvíjí v rámci projektu Evropské unie. Dvě kamery na mobilu a jedna kolem krku zaznamenávají, jak kdo software používá. Cílem je vytvořit intuitivní systém, zvaný Energy Life – energie života. Jeho užití by mělo být naprosto jednoduché a snadné.

Giulio Jacucci, koordinátor projektu BeAware: Tady vidíme, že na kartách jsou v kruhu zobrazeny různé přístroje a jejich spotřeba, a také máme kartu pro celý dům. Uživatelé můžou vidět, jestli je některý z přístrojů doma zapnutý nebo vypnutý, jestli nespotřebovává více energie, než by měl, a kolik energie spotřeboval předtím.

Vytvořit správné rozhraní tak, aby mu uživatelé snadno porozuměli, je ale problém. Tady v italské Padově vědci analyzují, jak informace zobrazit. S každou aktualizací programu se spustí dvacet testovacích kol s různými dobrovolníky. Vývojářům se pošle zpětná vazba, že třeba tři z pěti osob udělaly při operaci chybu. Vědci také chtějí pochopit přístup lidí k energii. V prvních dotaznících většina uvedla, že jí doma šetří. Metody podobné detektoru lži ale přinesly velké překvapení.

Prof. Luciano Gamberini, psycholog, Univerzita v Padově: Zjistili jsme naprosto odlišné údaje od toho, co lidé napsali do dotazníku. Některé chování týkající se šetření a udržitelnosti, jako je třeba nenechávat rozsvíceno v celém domě, nebyly spolehlivé. Téměř polovina lidí neuváděla pravdu.

Aby se systém šetření energií rozšířil, musí být pochopitelný a musí opravdu fungovat. Informací není třeba mnoho, je však nutné je zobrazit velmi přehledně. Výzkumníci předpokládají, že většina domácností by pak mohla snížit své účty až o 15 procent. Ve Finsku nyní dosahuje teplota minus 23 stupňů. Topi už má přehled o tom, kde energií plýtvá. Zpětnou vazbu dostává okamžitě a nemusí čekat, až energetická společnost pošle vyúčtování po půl roce.

Autor: Šárka Speváková

Přejít na obsah dílu