Slunce


AstronomieEkologieEnergetikaVesmírHrozbaEnergetikaTéma

Hrozby pro planetu Zemi

27. 4. 2012

… a to z vesmíru, od Slunce i od člověka samotného.

» Číst více


AstronomieMatematikaMěřeníMichaelovy experimenty

Jak velké je Slunce?

13. 1. 2010

Horká koule plazmatu, kterou nazýváme Sluncem, nám zajišťuje veškerou energii a umožňuje vidět vše kolem nás. Zamysleli jste se někdy – když jste se vystavili jeho paprskům na pláži, nebo když jste mhouřili oči při lyžování v zimě – jak daleko se od nás nachází a jak je vlastně velké? Odpovědi na tyto otázky zajistí jeden z Michaelových oblíbených domácích experimentů: Změří velikost Slunce díky pouhému papíru, tužce a pravítku.

» Číst více


EkologieFyzikaZdroje energieKoncentrátorMichaelovy experimenty

Energie ze Slunce

9. 12. 2009

Naše Slunce je neobyčejným zdrojem energie. Když svítí, na každý metr čtvereční naší zahrady v průměru dopadá zhruba tisíc Joulů za vteřinu, což například stačí na provoz mikrovlnky. S trochou kreativního konstruktérství můžeme zaměřit a soustředit tuto energii tak, abychom dosáhli větších výkonů. Přidejte se k Michaelovi a vyrobte si vlastní domácí sluneční koncentrátor, kterým si budete moci opéci topinku, a to dokonce i v zimních dnech.

» Číst více


AstronomieHelioseismologieImpact – ze zahraničí

Vzdechy Slunce

18. 11. 2009

Slunce je jedinou hvězdou, na níž vidíme i jednotlivé detaily, které nejsou patrné na jiných hvězdách, protože jsou příliš vzdálené. V poslední době se začínají používat nové metody nejen k pozorování vnějších vrstev Slunce, ale i k prozkoumání jeho jádra. Jednou z nich je helioseismologie, která slouží k měření periodických vlnových pohybů na povrchu Slunce. Tyto pulzace odpovídají různým rytmům a cyklům. Říká se proto, že helioseismologové spíš „naslouchají“ Slunci, než že by ho pozorovali.

» Číst více