Hudba


MatematikaZvukMichaelovy experimenty

Matematika hudby

10. 2. 2012

Většinu z nás ještě překvapuje zjištění, že i hudba se svými vášněmi a city je založená na matematických vztazích. Michael s Filipem se rozhodli, že se na magii hudby podívají vědeckýma očima.

» Číst více


MatematikaMatematikaTéma

Komponovat čísla

10. 2. 2012

Ačkoli většina z nás si představuje skladatele jako rozervaného génia, jemuž v hlavě zní hotové symfonie, mnozí skladatelé začínají úplně z jiného konce. Hudba je totiž také věda o číslech, a k jejímu vytváření je zapotřebí především matematika. Skladatel algoritmické hudby Milan Guštar tvoří partitury podle grafických schémat, permutací, náhodných čísel a na nezvyklých stupnicích, a ve výzkumném centru pražské hudební fakulty s kolegy vynalézá programy, které nálady a pocity vyvolané hudbou převedou do světa exaktních věd.

» Číst více


Informační technologieDataVěda a umění

Hra na data

17. 6. 2011

Víme, že data lze zaznamenávat, mazat, formátovat, kopírovat, vizualizovat. Lze však zajít ještě dál – začít si s daty hrát. A dokonce hrát na data – třeba na ta, která jsou ukrytá v uniformách. Tradiční vzhled kamufláží americké armády totiž nedávno vystřídal digitální vzor založený na fraktálech. Nový typ hudebního nástroje pracuje i s jinými zdroji zvuku, jako je hluk, či elektromagnetický smog. Jak je vidět, data nejsou jen nuly a jedničky ve světě počítačů… A naše budoucnost, která se rýsuje ve znamení dalšího nárůstu dat, nemusí být tak úplně nudná – stačí nevzdat se hravosti a fantazie a použít je jako nový materiál k tvorbě.

» Číst více


BiologieFilozofieSociologiePsychologieTéma

Co je hudba

24. 2. 2010

Slovo hudba lze zařadit mezi slova jako duše nebo vědomí, tedy pojmy, které jsou všem velmi dobře známé, ale zároveň jsou tajemné a vědecky špatně uchopitelné. Co je hudba? Odkud se vzala? Jak souvisí s rytmem srdce? Je hudba univerzální jazyk? Co se děje v našem mozku, když ji posloucháme? Zvyšuje hudba inteligenci? Jak působí na zvířata a rostliny? Odpovědi na tyto otázky v osnovách hudební teorie nenalezneme, v PORTu však možná ano.

» Číst více