AstronomieBiologieFilozofieVesmírŽivotUmělecká instalaceVěda a umění

Hluboká data

25. 11. 2009

Britský umělec Andy Gracie ve svých uměleckých projektech využívá údaje z hlubin vesmíru, které mu zprostředkují sondy vyslané již před desítkami let. Andy pak data propojuje s pozemskými formami života. Simuluje totiž vesmírné prostředí a nechává v něm žít pozemské mikroorganismy, které dokážou odolávat extrémním podmínkám.

Právě slyšíte autentické zvuky z hlubin vesmíru. Jsou to data přicházející v průběhu let od různých robotických sond. Zvuky z Pioneeru 10 a 11 a Voyageru 1 a 2 se dostaly z hvězdného prostoru až do uměleckého projektu Deep data.

Andy Gracie, umělec, Velká Británie: Používám údaje z hlubin vesmíru. Můj projekt propojuje pozemské mikrobiologické formy života a prostředí hlubokého vesmíru. Informace o něm nám vesmírné sondy předávají již 35 let.

Ve své instalaci dokáže umělec simulovat vesmírné prostředí a nechá v něm žít pozemské mikroorganismy.

Andy Gracie, umělec, Velká Británie: Používám želvušky. Jsou to velice zvláštní organismy. Naprosto unikátní. Používají se v astrobiologii už dlouho. Odolávají extrémnímu prostředí, takže byly několikrát vyslány do vesmíru a přežijí snad všechno – vakuum i obrovskou radiaci.

Želvušky dokážou přežít radiaci tisíckrát vyšší než člověk. Tlak šestkrát vyšší než je na nejhlubším dně oceánu. Teplotu minus 270 nebo až plus 120 stupňů. V projektu Deep data je živá kultura želvušek pomocí unikátního zařízení vystavena silnému magnetickému poli. Andy Gracie totiž zrekonstruoval vesmírné magnetické pole z textových dat veřejně přístupného internetového archivu NASA.

Andy Gracie, umělec, Velká Británie: Kolem živých organismů jsou tři speciálně vytvořené elektromagnety, a protože magnetické pole má směr, tak díky speciální kombinaci tří elektromagnetů, jsem schopen přestavovat směr a sílu magnetického pole.

Vizualizační programy zobrazují působení magnetického pole na monitoru. Chování želvušek v poli snímá kamera z výkonného mikroskopu.

Andy Gracie, umělec, Velká Británie: Když jsou želvušky vystaveny tomuto poli tak jakoby zamrznou, chvíli jsou jakoby v šoku. Pak se ale zase rozhýbou a ožijí.

Jde o prototyp zařízení, na kterém spolu s týmem španělské skupiny Media LAB pracuje umělec již několik let. Obrovské magnetické pole vzdálených planet a galaxií zatím tady na Zemi simulovat nedokážou.

Andy Gracie, umělec, Velká Británie: Protože využívám vědecké informace jako umělec, moje dílo v sobě obsahuje metafory a různé experimentální významy.

Umělec svým projektem upozorňuje třeba na magnetická pole, která obklopují člověka na Zemi. Co asi dělají s naším tělem magnetická pole z mobilních telefonů nebo elektroniky?
A mohou nás želvušky naučit přežít na Zemi, kterou sami zničíme? Deep data využívá nejnovější poznatky astronomie a astrobiologie. Zároveň připomíná tajemství života, stvoření a vesmíru, která stále neznáme.

Andy Gracie, umělec, Velká Británie: Co je život? Jaká je podstata života? Proč je tady život? Jak se sem dostal? Jaké jsou možnosti života na jiných místech ve vesmíru?

Autor: Petr Tomaides

Přejít na obsah dílu