Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Václav Postránecký — Lidé — Česká televize

herec

narozen 8. září 1943

Oblíbený divadelní a filmový herec, mezi jehož nejznámější filmové a televizní role patří Přemek v seriálu Byl jednou jeden dům (1975), hudební režisér Michal v legendární komedii S tebou mě baví svět (1983) nebo Kerholec v seriálu Cirkus Humberto (1988).

Václav Postránecký se narodil v Praze a už od dětství se věnoval herectví – byl členem Dismanova rozhlasového dětského uměleckého souboru, jako dítě hrál v divadle i ve filmech (např. Punťa a čtyřlístek nebo Malí medvědáři). Vyučil se zámečníkem a začal pracovat jako jevištní technik v libereckém Divadle F. X. Šaldy.

Od roku 1960 už působil jako herec. Angažován byl nejprve ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, poté v brněnském Státním divadle, následně v činoherním souboru Městských divadel pražských. Od roku 1979 je členem činohry Národního divadla v Praze, kde ztvárnil řadu postav, např. Františka Fialu (Naši furianti), Edgara (Král Lear), Rogožina (Idiot), Rosenkrantza (Hamlet), Parazita (Ze života hmyzu), Martina (Rok na vsi), Podkolatova (Ženitba; za výkon v této roli obdržel Cenu Thálie 1995), Valentu (Paličova dcera), Kapuleta (Romeo a Julie), Vrchního (Lucerna), Marka Hermanna (Naši furianti) nebo Dr. Kolenatého (Věc Makropulos).

Od 90. let působí také jako funkcionář Herecké asociace, která každoročně uděluje Ceny Thálie, v letech 2005–2011 byl jejím prezidentem. Spolupracuje též s rozhlasem, věnuje se divadelní režii a v roce 1996 režíroval televizní horor Travis, v němž si zahrál František Němec nebo Josef Somr.

Výběrová filmografie

  • Ach, ty vraždy (2010)
  • Cukrárna (2010)
  • 2Bobule (2009)
  • Bobule (2008)
  • Peklo s princeznou (2008)
  • Kdo hledá, najde (2007)
  • Příkopy (2007)
  • Jak se krotí krokodýli (2006)
  • Boháč a chudák (2005)
  • Loupežníci (2005)
  • Bankrotáři (2003)
  • Četnické humoresky (2003)
  • Falešné obvinění (2003)
  • Vše pro syna (2003)
  • Brouk v hlavě (2002)
  • O víle Arnoštce (2001)
  • Kašpárkovy rolničky (1999)
  • Cirkus Humberto (1988)
  • Létající Čestmír (1983)
  • S tebou mě baví svět (1983)
  • Jak se budí princezny (1977)
  • Byl jednou jeden dům (1975)

Odkazy

Fotografie