Rady a tipy


Bylinná směs na zažívání

Hořké byliny pomáhají trávení. Při jejich požití kolem 10 minut před jídlem stimulují tvorbu trávicích šťáv. Požití po jídle pak stimuluje peristaltiku. Jsou součástí mnoha bylinných likérů, které si dopřáváme právě jako aperitiv či digestiv. Z těchto bylinek si také můžeme uvařit čaj. Ve velmi zředěné formě může naopak působit proti chuti k jídlu, a tedy pomáhat při hubnutí.

videoBylinná směs na zažívání
...
video video

Bylinná směs na zažívání


Staré odrůdy

Staré odrůdy jsou odolné vůči škůdcům, často jsou chutnější, než ty dnešní unifikované, a překypují pestrostí. Vždyť mrkev nemusí být jen oranžová, jak ji známe, ale i třeba žultá, fialová či bílá.

Tyto odrůdy bohužel už téměř vymizely, třeba ploštické zelí, všetatská a vodňanská cibule, malínský křen, znojemské okurky a další. Ale stále je můžeme vzkřísit, stačí je vysévat znovu a znovu.

videoStaré odrůdy
...
video video

Staré odrůdy


Tinktury z kořenů

Tinktura vznikne naložením léčivých substancí do alkoholu. Typicky kořenů či jiných částí bylinek, například na jaře pupenů stromů. Známá je také tinktura propolisová.

Kořeny se dají sbírat celoročně, nejvíce účinků však mají brzy z jara či na podzim, kdy je obsažena celá síla rostliny právě v kořenu.

Kostivalová tinktura – vhodná na mazání kloubů

Pýrová tinktura – třikrát 30 kapek denně se užívá zejména při nemocech močových cest

Pivoňková tinktura – pomáhá proti migrénám, pro výši dávkování se poraďte s lékařem

videoTinktury z kořenů
...
video video

Tinktury z kořenů


Magická bábovka

Bábovky mají pohanské kořeny. Ve tvaru hvězdy s otvorem uprostřed se věšívaly nad prahem domu nebo nad kolébkou novorozence. Od středověku se jedná o naše nejmagičtější pečivo. Pekly se na zimní slunovrat, později o Vánocích a ty kynuté ke křtinám. Říkalo se jim babůvka, baba nebo babka.

» Kynutá bábovka s mákem


Bylinkové jíchy a zákvasy

Plodiny, které máme na zahrádce, můžeme pěstovat i bez chemie. Nápomocny nám v tom mohou být bylinky, konkrétně jíchy a zákvasy z nich. Ty mohou být vhodnou alternativou chemických postřiků a minerálních hnojiv. Jíchy používáme na ochranu rostlin, zatímco zákvasy na jejich hnojení.

videoBylinkové jíchy a zákvasy
...
video video

Bylinkové jíchy a zákvasy


Domácí krémy a masti

Masti a krémy máme možná tendenci občas zaměňovat, ale svými vlastnostmi se jedná o dvě rozdílné substance. Hlavním rozdílem je, že mast se do pokožky nevstřebává, zatímco krém ano.

» Domácí tělové mléko ze včelího vosku

» Balzám na rty ze včelího vosku

» Mast z měsíčku lékařského

» Kostivalová mast

» Krém na celulitidu

» Domácí krém na ruce

» Měsíčková mast


Chemická jablka

Jablka jsou na celém světě jednou z potravin nejvíce zasažených chemií. Odborná zemědělská literatura doporučuje 8–12 zásahů proti strupovitosti, 3–5 zásahů proti živočišným škůdcům a 2 zásahy proti plevelům v sadech. Přitom to jde bez chemie, tak jak to třeba dělali naši předkové.

Kvůli chemickému ošetřování tak nejsou běžně prodávaná jablka, zejména ta ze zahraniční produkce, žádným hitem.

  • v EU se ošetřují až 14×
  • v ČR obvykle o polovinu méně
  • nejvíce kontaminovaná je slupka

Pokud máte tu možnost a nevadí vám nějaké ty estetické nedostatky, dejte přednost jablkům ze zahrádky či od pěstitelů, kteří chemické postřiky nepoužívají. Pak teprve může platit rčení: Jedno jablko denně a nemusíte k doktorovi…


Sušení bylinek

Aby si v sobě bylinky uchovaly i po usušení co nejvíce účinných látek a nestal se z nich pouhý základ pro kompost, je třeba ke každé přistupovat trošku jinak. Některé se sbírají a suší před rozkvětem, jiné naopak až v plném květu či poté, co odkvetou. Základem je správná teplota sušení a pečlivé rozložení bylinek při sušení.

Například:

  • dobromysl se sbírá až v plném květu, kdy teprve také začne rostlina vonět.
  • bezová soukvětí se češou v době, kdy ?–? kvítku je nerozvitých. Nejlépe se suší zavěšené na niti.
  • mladé kopřivy se sbírají celé, později už pouze samotné listy.
  • jitrocel je třeba sušit velice opatrně, s dostatečným přístupem vzduchu, neboť hrozí, že se zapaří.
videoSušení bylinek
...
video video

Sušení bylinek


Léčivá síla stromů

Olše

Z nasušených listů se dělá odvar, který se používá při nachlazení a při horečkách. Příznivě působí také proti revmatu, odvar můžete přidat do koupele či si nasušenými listy vystlat postel. Sbírat a sušit mladé listy je nejlepší kolem poloviny května.

Buk

Odvar z listů léčí nemocné průdušky. Žvýkání čerstvých listů také napomáhá proti aftám.

Ořešák

Nasazuje listy pozdě zjara, sbírají se v červnu a v červenci. Mají stahující účinky, takže pomáhají při hojení drobných ranek či při exémech.

Bříza

Je to výborné diuretikum, tedy pomáhá při nemocech ledvin a močových cest a také při dně. Přidává se do kosmetických přípravků proti celulitidě.

Borovice

Borovice obsahuje léčivé silice, které pomáhají uvolnění dýchacích cest. Má opravdu silné účinky, a proto je třeba s přípravky, které borovici obsahují, zacházet opatrně.

Smrk

Obsahuje terpentýnovou silici. Ta rozpouští hleny, čímž uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje vykašlávání, zmírňuje revma, tiší bolesti končetin a svalů.

videoLéčivá síla stromů
...
video video

Léčivá síla stromů


Bylinné obklady

Křen

Na bolavá záda a obecně na bolesti způsobené namožením svalu je vhodný křenový obklad. Křen totiž napomáhá prokrvení svalu, čimž mu jsou dodány potřebné živiny. Nastrouhaný křen je vhodné smíchat s moukou, aby pálivost nebyla nepříjemně intenzivní. Obklad nenechávejte přiložený příliš dlouho (cca 20 minut), aby nedošlo k podráždění pokožky.

Zelí

Obklad ze zelného listu mírní bolesti kloubů. Ve vodě ohřáté 2–3 zelné listy přilžte na postižené místo a nechte působit nejlépe přes noc. Zelné obklady také pomájí kojícím maminkám při při zánětech prsu.

Kostival

Jak už název napovídá, kostival je vhodný při léčbě kostí, tedy například jako rekonvalescence po zloměninách. Kořen kostivalu nastrouháme do rozpuštěného sádla. Sádlo je důležité pro to, aby se účinné látky do těla postupně vstřebávaly. Zároveň zvyšuje aktivitu lymfy v daném místě. Směs kostivalu a sádla nanášíme přímo na pokožku a obvážeme.

videoBylinné obklady
...
video video

Bylinné obklady


Staré odrůdy

Letos budeme propagovat původní odrůdy. To jsou odrůdy, které málem vymizely, protože jsme si mezi sebou zapomněli předávat semínka a místo toho kupujeme hybridní a unifikované, čímž ze zahrádek mizí staletími prověřené krajové odrůdy zeleniny, které jsou odolnější a chutnější. A to jsme se rozhodly zastavit.


Přepuštěné máslo

Máslo zbavené vody a dalších příměsí (dnes často známe jako ghí) je vhodné na smažení i pečení, neboť se začíná přepaloval při výrazně vyšších teplotách (200–250 °C). Docílíme jej pomalým zahříváním másla ve vodní lázni, kdy postupně odebíráme „nečistoty“, až nám zbyde čirý tuk. Ten má také mnohonásobně delší trvanlivost.

Pokud nemáte přepuštěné máslo, a přece jej chcete při smažení či pečení použít, je možné do něj přidat rostlinný olej, který bez přepálení snese vyšší teploty. Tím zabráníme i přepálení másla.

» Cizrna na paprice


Kozí mléko

Kozí mléko a produkty z něj sehrávají aktivní roli v prevenci proti rakovině, neboť prokazatelně působí na výstavbu a obnovu buněk a jsou lépe stravitelné než výrobky z mléka kravského. Jsou vhodné pro lidi trpící alergií na kasein alfa S1, který v kozím mléku není.


Loupání lískových ořechů

Lískové ořechy mají pod skořápkou ještě tenkou vnitřní slupku, ketrá je nahořklá. Nejsnáze ji odstraníme tak, že ořechy dáme na 30 minut do trouby. Musíme dát pozor, abychom je nepřepálili, neboť by zhořkly. Slupka se pak od ořechů sama odděluje. Abychom ořechy nemuseli loupat jednotlivě, dáme ještě horké do utěrky a promneme. Pak už stačí oloupané ořechy vysbírat.

» Domácí oříškový krém

» Oříšková paštika


Skladování vajec

Vejce, které si přinesete v papírovém obalu, doma přendejte do plastového, protože v papírovém obalu se množí bakterie. Ukládejte je špičkou dolů. Na tupé části se nacházejí póry, kterými do vejce vchází kyslík. Vejce uchovávejte spíše ve vyšších patrech lednice, kde je 5–8 °C

» Šafránový vaječný likér na uklidněnou


Podpora petržele fenyklem

Fenykl podporuje účinky petržele, je krásně stravitelný, podpoří i trávení. Pět minut ho povaříme v petrželovém džemu. Až směs trochu zchladne, přidáme půl litru medu, je to dost, ale zato to bude sladší. Každý, koho trápí vysoký tlak, si může namazat tímto džemem po ránu toust. Anebo přidat lžičku třeba do müsli.

» Petrželový džem na snížení krevního tlaku


Sběr kdoulí a mišpulí

Kdoule a mišpule sbíráme až poté, co přejdou mrazem. Teprve pak jsou správně sladké.

» Pyré z mišpule a kdoule, kdoulový kompot


Skopové maso

Skopové maso je třeba důkladně odblanit a zbavit loje, který je hlavním nositelem specifického pachu skopového.

Podávat by se mělo na prohřátý talíř, protože tuk, které skopové obsahuje, rychle tuhne.

» Jehněčí kotletky na bylinkách


Co všechno můžeme vytěžit z kdoule

List – čaj na zažívání, proti horečkám či kašli
Semínka – odvar na popáleniny
Dužina – pyré, marmelády, kompoty

» Pyré z mišpule a kdoule, kdoulový kompot


Nemáte váleček na těsto?

Pokud doma nemáte váleček na těsto, můžete použít láhev od vína či jinou podobnou. Naplňte ji studenou vodou, aby se na ni těsto nelepilo, a můžete válet.

» Martinské rohlíky

» Kruchovky


Kořen echinacei

Je lepší používat starší kořen, tak 3letý, obsahuje více prospěšných látek než kořeny mladší.

» Nanuky na nachlazení z echinacei, zázvoru, citronu


Echinaceová tinktura

Echinaceovou tinkturu můžete koupit v bioobchodech. Stejně jako šalvěj mimo sezónu.

» Nanuky na nachlazení z echinacei, zázvoru, citronu


Pomůcky ke zpracování bylin

Na byliny, ovoce či zeleninu je vhodné používat plastová nebo keramická náčiní. Některé vitamíny totiž mizí při kontaktu s kovem.


Sádlo na masti

Nejlepší je používat vyčištěné lékařské sádlo. Koupíte ho v lékárně. Můžete použít také tradiční vepřové, ale to doporučujeme raději ke konzumaci než jako ingredienci do mastí.

» Mast z měsíčku lékařského


Variace müsli tyčinek

Müsli tyčinky snesou desítky různých variací. Můžete do nich dát to, co máte rádi, nebo jim udělat polevy. Nezapomeňte, že je důležité mít nějaké pojivo – v našem případě to bylo jablečné pyré a med. Ostatní je pak na vaší fantazii.

» Domácí müsli tyčinky se semínky ostropestřce


Borůvky s cukrem bez cukru?

Tento starý recept našich prababiček využívá cukr jako konzervant, nikoliv pouze jako sladidlo. Nedoporučujeme tedy naložit borůvky do sklenčiky jen tak. Pokud chcete eliminovat při konzumaci borůvek sladké, vylejte ze skleničky sladkou šťávu, kterou borůvky pustí.

» Borůvky s cukrem


Pěstování hlívy doma

Hlívu můžete pěstovat v rodinném domku i v bytě. Může vám klidně růst na skříni. Podmínky pro její růst jsou vcelku jednoduché a na českém internetu existuje spousty návodů a užitečných rad, jak na to.

» Polévka z hlívy ústřičné


Zeleninové krekry

Opět platí, že meze se nekladou. Zkoušejte stále nové a nové kombinace. Pokud vám přebyly nějaké výpěstky celeru, petržele, cuket, dýní, tak je usušte.

» Zeleninové krekry

» Kukuřičná polévka


Ovocné placky

V pořadu jsme vám ukázali rybízové placky. Ale můžete si na zimu takto zakonzervovat i další ovoce: maliny, borůvky, jahody, angrešt, třešně. Prostě, co máte rádi. Nebojte se experimentovat.

» Sušené rybízové placky


Jakou sušičku na ovoce si koupit a kde

V prvé řadě doporučujeme poptat se v širším kruhu rodinném. Sušičky byly v devadesátých letech velký hit, spousta lidí si je nakoupilo a chvilku s nimi pracovali. Ale jen chvilku, protože ještě neznali rawfood a superfood, jako to známe teď. Zkuste tedy rodinu. Pokud nepochodíte, běžte spíše k lokálnímu prodejci elektroniky, spíše menšímu obchodníkovi, který vám poradí. Nebo zadejte do vyhledávače: „sušička na ovoce“. Sušičky jsou buď s kulatými patry nebo čtvercovými. Kulaté mají výhodu v tom, že na nich lépe udělate placky. Moderní čtvercové zase tu, že toho můžete nasušit více. Vyberte tedy tu, která se vám bude víc hodit.

» Zeleninové krekry

» Sušené rybízové placky


Jitrocelový sirup jinak

V případě rychlého zásahu proti kašli sirup vyrobíme také tak, že jitrocel povaříme, přecedíme a osladíme. Je to rychlejší metoda, ovšem Herbář doporučuje raději praktikovat tu delší metodu.

» Jitrocelový sirup proti kašli


Jak dlouho vydrží jitrocelový sirup

Pokud ho budeme skladovat na chladném místě, vydrží celou zimu.

» Jitrocelový sirup proti kašli


Léčba nachlazení

Herbář nenabádá k tomu, abyste nechodili k doktorovi a léčili se podle našeho televizního pořadu. Každé nachlazení je trochu jiné a začnete proti němu bojovat v jiném stádiu. Především nachlazení nepodceňujte!

» Čaje proti nachlazení a kašli


Moštování jablek

Nejlepší způsob, jak naložit s přepravkami jablek ve sklepě, je zmoštovat je. Moštárny jsou stále hojně provozovány, stačí, když začnete hledat ve svém okolí. Litr moštu z našeho vlastního ovoce vyjde asi na 20 Kč. Pokud porovnáme s cenami obchodech, uvidíme, že se to vyplatí.


Variace na bylinné bonbóny

Stejným způsobem, jako jsme vyrobili šalvějové bonbony, můžeme vyrobit i lipové nebo mátové bonbony. Zvolíme stejný postup, akorát místo drcené šalvěje dáme jinou bylinu. Byliny můžeme spolu také kombinovat.

» Domácí šalvějové bonbony


Fenykl jako samostatné jídlo

Fenykl lze použít jako přílohu, ale také jako jednoduché hlavní jídlo. Nejlépe se k němu zachováme, když ho 20 minut povaříme a pak zapečeme v troubě, třeba s rajčatovou omáčkou, skvěle vynikne, pokud mu za spoluhráče nadělíme domácí pesto nebo olivy se smetanou.


Výhody pickles neboli kvašené zeleniny

Kvašení zeleniny jako způsob uchování zeleniny po celý rok, je starý více než tisíc let. Díky kvašení si zelenina uchová vitaminy, v některých případech se množství vitaminů ještě zvyšuje. Další výhodou je, že si můžete nakombinovat jakou zeleninu chcete. Nejste tedy omezeni jednou recepturou, kterou musíte dodržovat. Zkombinujte zelí, mrkev, dýni, cibuli, mrkev a tak dále. Pozor, kvašenou zeleninu nikdy tepelně neupravujeme!

» Cuketové pickles


Sušení jahod

Jahody jsou skvělé i pokud je usušíte v sušičce. Na to jsou nejlepší právě lesní jahody.


Lesní jahody

Vyražte s rodinou či s partnerem na lesní jahody. Ukrývají v sobě více síly než jahody, které pěstujete na zahrádce či kupujete.


Jahodová dieta

Opravdu, jahodová dieta existuje. Je to vylepšená a zlehčená náhrada za tradiční půst, kdy nic nejíme, což někomu může přijít příliš drastické. Jahodová dieta je založena na tom, že přijímáme jen jahody, případně lehce upravené jahody, a to po dobu tří dnů. Je dobré, když má dieta pozvolnější nástup i návrat k tradičnímu stravování. To znamená, že na dietu bychom měli přejít z lehčích jídel, nikoliv skočit do půstu rovnou od knedlíků. To platí i naopak – po ukončení půstu raději začněte s lehčími jídly.


Kopřivový šampon ze sušených bylin

Pro zachování vlasů a podporu růstu si můžete vyrobit i jednoduchý odvar. V litru vody povaříte hrst sušeného kořene kopřivy, 2 hrsti sušené nati kopřivy a půl hrsti sušeného lopuchu. Přecedíte a výluh aplikujete na hlavu po každém mytí. Poté již nesmýváte! Uchovávejte v chladu.

» Kopřivový šampon


Jaké množství domácího pleťového mléka vyrobíte podle našeho receptu?

Počítejte, že vyrobíte zhruba půl litru. Pokud přidáte více destilované vody, tak vyrobíte větší množství, ovšem řidší.

» Domácí tělové mléko ze včelího vosku


Můžeme místo kokosového oleje a másla použít bambucké nebo kakaové máslo?

Ano, můžete. Možná o kousek více doporučujeme použít bambucké máslo, protože je vyšší pravděpodobnost, že koupíte 100% přírodní.

» Balzám na rty ze včelího vosku


Jak a kde sehnat včelí vosk

Nejlepší je vyhlídnout si svého nejbližšího včelaře. Včelí vosk sežene také ve spoustě internetových obchodů. Půl kila včelího vosku stojí zhruba 170 Kč.

» Domácí tělové mléko ze včelího vosku

» Balzám na rty ze včelího vosku


Jak sehnat kokosový olej a máslo

Obě suroviny pro balzám na rty a domácí pleťové mléko seženete v bio drogériích či bio potravinách. Pokud žádná ve vaší blízkosti není, napište do vyhledávače: „kokosový olej koupit“ (to stejné i pro máslo) a dostanete se do e-shopů, které tyto výrobky nabízí a pošlou vám je až domů. Je to možná nejjednodušší cesta.

» Balzám na rty ze včelího vosku

» Domácí krém na ruce


Domácí parfém z vonných olejů

Pokud si chcete zjednodušit výrobu parfému, můžete místo čerstvých květin použít vylisované extrakty z bylin a květin do formy vonných olejů. Ty pak namícháte v různých poměrech (nejlépe podle sebe) a nakonec přilijete 70–80% alkohol a trochu destilované vody. Receptů na internetu najdete mnoho.

» Domácí parfém z měsíčku, levandule a šalvěje


České farmaceutické muzeum Kuks

Muzeum je volně přístupné veřejnosti. Kuks leží asi 10 km od Jaroměře směrem na Trutnov.


Zakládání na švédské kapky

Švédské kapky můžeme vyrábět de facto celou sezónu. Platí totiž oblíbené české pravidlo „co je v alkoholu, to se nezkazí“. Do kapek dáváme především hořké byliny. Byliny musí být vždy plně ponořené v alkoholu a nic nesmí vykukovat ven.

» Švédské kapky


Vodka do švédských kapek místo žitné pálenky

Určitě můžete použít vodku. Jen pozor, ať je čistá!

» Švédské kapky


Více bezu do bezové šťávy

Čím více bezu dáte do bezové šťávy, tím více bude její chuť silnější. Základ bezové šťávy je totiž pyl z rozkvetlých kvítků bezu. Záleží tedy i na správném načasování květů bezu černého, pokud to bude těsně před opadáním lístků, nebude šťáva tak dobrá.

» Bezová šťáva


Dýňový olej

Jako výrobek z dýně je možné koupit dýňový olej, vynikající na dochucování dýňových pokrmů. Navíc, velmi zdravý. Dýňový olej se vyrábí z lisovaných semínek, které při rozpůlení dýně vyloupávame a vyhazujeme.

» Polévka z dýně Hokkaido

» Dýňové muffiny

» Dýňový dezert


Rychlá polévka z Dýně Hokkaido

Dýni dáme na pár minut do vroucí vody, aby změkla. Pak rozpulíme, vyloupeme a dáme zpět do vody, přičemž stačí, pokud voda bude dosahovat 2–3 cm nad ponořenou pokrájenou dýni. Zbytek vody si dáte stranou. Dýni vaříme do změknutí, rozmixujete, osolíte a opepříte. Pak dochucujete dle libosti (např. smetanou, koriandrem), případně zředíte vodou, kterou jste si dali stranou.

» Polévka z dýně Hokkaido


Rozpůlení a odstranění semínek z Dýně Hokkaido

Pokud nemáte opravdu ostrý nůž a trochu větší vyřídilku, tak určitě budete zápasit s rozkrojením Dýně Hokkaido, je opravdu tvrdá. Můžete si vše ujednodušit tím, že ji omejete a dáte ji na pár minut do vroucí vody. Tím trochu změkne a pak vše bude jednodušší. Vodu pak můžete použít do polévky.

» Polévka z dýně Hokkaido

» Dýňové muffiny