Různé

Nanuky na nachlazení z echinacei, zázvoru, citronu

30 minut + 2–4 týdny macerace + mražení

na 6–8 nanuků

Tinktura

50 g čerstvého echinaceového kořene
200 ml vodky

Šalvějový výluh

1 malá hrst sušené šalvěje
150 ml vody

Nanuky

2 střední feferonky
6cm kousek čerstvého zázvoru
800 g broskví, rybízu nebo jiného ovoce
240 ml bezového medu
10 ml šalvějového výluhu (viz výše)
šťáva ze 2 citronů
šťáva z 1 limetky

Nejprve si připravíme echinaceovou tinkturu. Kořen nastrouháme do vodky, můžeme přidat i květ, a necháme macerovat 2–4 týdny.

Na šalvějový výluh namočíme lístky šalvěje na 20 minut do horké vody, scedíme přes plátýnko do sklenice a používáme jako čaj nebo do lázně proti pocení.

Feferonky nakrájíme najemno do hrnce, nastrouháme zázvor, přidáme ovoce a vaříme zhruba 5 minut, vmícháme med a necháme vychladnout. Přidáme výluh ze šalvěje, echinaceovou tinkturu, šťávu z citronu a limetky a promícháme.

Rozdělíme do forem na nanuky a necháme zmrznout. Používáme při nachlazení a při bolestech v krku.

Pozor recept obsahuje alkohol, není proto vhodný pro děti.

Další recepty Celý díl

Rady a tipy:
Rostliny v tomto receptu: