Šafránový vaječný likér na uklidněnou

pro 4 osoby
doba přípravy: 30 minut

500 ml plnotučného mléka
200 ml smetany na vaření
2 bobkové listy
½ pomeranče
2 proužky pomerančové kůry
2 lžičky šafránu
3 lžičky světlé melasy nebo medu
7 vajec
150 ml bílého rumu
1 muškátový oříšek, nastrouhaný

Mléko a smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme bobkový list, pomerančovou kůru, šafrán a melasu a necháme na mírném plamení vařit zhruba 10 minut. Scedíme přes sítko.

Vejce rozšleháme v žáruvzdorné misce a pomalu do nich vléváme mléčnou směs. Mísu postavíme na rendlík s horkou vodou tak, aby se nedotýkala hladiny, mírně vodní lázeň zahříváme, směs občas promícháme, až zhoustne. Odstavíme ji z plamene a zamícháme do ní rum. Rozlijeme do láhví, necháme vychladnout, zavíčkujeme a uložíme do lednice alespoň na 8 hodin. Podáváme na ledu posypané strouhaným muškátovým oříškem. V lednici vydrží až dva týdny.

Nepijte více než 200 ml denně.

Šafránový vaječný likér na uklidněnou

Šafránový vaječný likér na uklidněnou

Rady a tipy: