Dýňový dezert

pro 8–12 osob
doba přípravy: 2,5 hodiny + 30 minut pečení

4 lžíce másla
125 ml mléka
200 g třtinového přírodního cukru
2,5 lžičky sušeného droždí
500 g dýňového pyré
1 lžička soli
350 g hladké mouky
250 g špaldové mouky
2 lžičky mleté skořice
1 lžička strouhaného muškátového oříšku
hrst drcených vlašských ořechů
1 lžíce olivového oleje

Na mírném plameni rozpustíme v rendlíku 1 lžíci másla, až začne mírně hnědnout. Necháme vychladnout, vlijeme mléko a do vlažné směsi přidáme 4 lžíce cukru a droždí, promícháme a necháme 10 minut v teple, až vzejde kvásek.

Do misky dáme dýňové pyré, osolíme, vsypeme obě mouky, přilijeme kvásek a vypracujeme těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme ho v míse kynout, než zdvojnásobí svůj objem – trvá to zhruba 1,5 hodiny.

Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme placky silné zhruba 1 cm.

Ze zbytku másla a cukru, skořice, muškátového oříšků a ořechů smícháme směs, kterou naneseme rovnoměrně na těsto a jemně ji do něj vtlačíme. Poté nožem nařežeme těsto do zhruba 2 cm širokých pruhů, které naskládáme na sebe. Ty nařežeme na kostičky zhruba 2 × 2 × 3 cm, které vyskládáme do olejem vymazané obdélníkové formy. Necháme ještě zhruba 30 minut kynout a poté pečeme při 180 °C dozlatova, zhruba 30 minut.

Upečený koláč vyklopíme z formy a odlamujeme jednotlivé kousky, podle chuti je můžeme ještě polít polevou.

Poleva
100 g moučkového cukru
2,5 lžíce javorového sirupu
1 lžíce másla
1 hrst nasekaných vlašských ořechů
2 lžíce mléka

Vše promícháme v kastrolu a na mírném plamenu zahřejeme. Horkou glazurou poléváme nalámané kusy koláče.

Dýňový dezert

Dýňový dezert

Rady a tipy: