Moučníky a cukroví

Kynutá bábovka s mákem

30 minut, kynutí 35 minut, pečení 1 hodina

1 bábovka

Kvásek

150 ml vlažného mléka
42 g droždí
1 kostka cukru

Těsto

100 g loupaných mandlí, rozpůlených
140 g másla + 2 lžíce na potření
100 g krupicového cukru
3 žloutky
3 vejce
strouhaná kůra z 1 citronu
1 vanilkový lusk
špetka soli
250 g hladké mouky
máslo na vymazání formy
strouhanka na vysypání formy
vanilkový cukr na poprášení

Náplň

250 g jemně mletého máku
250 ml mléka
1 lžíce moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce medu
2 lžíce tuzemáku (rumu)
strouhaný perník na zahuštění

Připravíme kvásek – do vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme s cukrem a necháme vzejít na teplém místě. Trvá to zhruba 15 minut.

Formu na bábovku vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a dno ještě vyložíme půlkami mandlí.

Mák svaříme za stálého míchání s mlékem, moučkovým a vanilkovým cukrem a medem do hustší konzistence. Ochutíme tuzemákem a podle potřeby zahustíme perníkem.

Máslo, cukr, žloutky, citronovou kůru, semínka vanilky a sůl šleháme do hladké pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh. K máslové směsi přilijeme kvásek a střídavě přidáváme sníh a mouku a mícháme, až vznikne hladké těsto. Troubu předehřejeme na 160 °C.

Polovinu těsta vlijeme do formy, potřeme makovou náplní a navrch nalijeme zbylé těsto. Necháme ještě 20 minut kynout, povrch potřeme máslem a pečeme zhruba 1 hodinu dozlatova.

Bábovku vyklopíme ještě horkou na mřížku a podle chuti ji posypeme vanilkovým cukrem.

Další recepty Celý díl

Rady a tipy:
Rostliny v tomto receptu: