2/16 Na parníku
Obsah dílu
Pljeskavica s ajvarem — Krkovičky s medovopivní BBQ omáčkou a jablečným kečupem — Grilované kuře s ledovým salátem s modrým sýrem a cibulkou
Části dílu
Příprava: 30 minut; pečení: 30 minut; vaření: 3 hodiny; odležení: 8–12 hodin; grilování: 10–15 minut
Na pljeskavicu
250 g mletého hovězího masa, nejlépe hrudí
250 g mletého jehněčího masa
175 g vepřového masa, nejlépe plece sůl a čerstvě mletý pepř
1 cibule, nakrájená najemno olivový olej
Na ajvar
2 menší lilky
5 kg červených kapií
1 palice česneku, stroužky nadrcené
1 lžíce citronové šťávy
170 ml slunečnicového oleje sůl
Na omáčku “kajmak”
75 g sýra feta, rozdrobeného
230 g zakysané smetany
230 g krémového smetanového sýra
K podávání pita chléb
1 červená cibule, nakrájená na tenké plátky
1 bílá cibule, nakrájená na tenké plátky chilli papričky, omyté, očištěné, nasekané najemno
Příprava: 40 minut; vaření: 30 minut; grilování: 10 minut
6 plátků krkovičky bez kosti, silných asi 1 cm
Na BBQ omáčku
3 lžíce olivového oleje
1 menší cibule, nasekaná najemno
1 stroužek česneku, nasekaný najemno
50 ml chilli omáčky
125 ml piva
85 g medu
2 lžíce worcesterské omáčky
1 lžíce dijonské hořčice sůl a čerstvě mletý pepř
Na jablečný kečup
350 g zelených jablek (Granny Smith), oloupaných, zbavených jádřinců, nakrájených na tenké plátky
150 g krupicového cukru
150 ml jablečného octa
1⁄2 vanilkového lusku
10 ml citronové šťávy
Příprava: 30 minut; marinování: přes noc; grilování: 40 minut
25 g chilli pasty
50 g másla
50 ml javorového sirupu
2 stroužky česneku, nadrcené
1 kuře, asi 1,5 kg
Na kořenicí směs (na 300 g, na kuře potřebuju 50 g)
10 g fenyklových semínek
1 lžička římského kmínu
1 lžička kuliček černého pepře
1 lžička koriandrových semínek
100 g tmavého hnědého cukru
50 g krupicového cukru
10 g sušeného česneku
100 g jemné soli
15 g uzené mleté papriky
30 g sladké papriky
1 lžička sušeného oregana
1 lžička mletého chilli
Na salát
1 ledový salát
2 krajíce chleba, natrhané na kousky olivový olej
1 cibule, nakrájená na tenká kolečka
100 g modrého sýra
100 ml podmáslí
4 jarní cibulky, nakrájené na tenká kolečka
Přehled dílů
1/16 Šťastný nový rok
II. řada
Utopenci — Pistáciové sušenky — Paprikáš
2/16 Na parníku
II. řada
Pljeskavica s ajvarem — Krkovičky s medovopivní BBQ omáčkou a jablečným kečupem — Grilované kuře s ledovým salátem s modrým sýrem a cibulkou
3/16 Hnízdění
II. řada
Pomalu pečená vepřová plec — Sulc — Karbanátky
4/16 Když jím za dva
II. řada
Těstoviny s ricottou, citronovou kůrou a tymiánem — Marinovaný grilovaný losos — Dort Mississippi
5/16 Jídla pro duši
II. řada
Dýňový cheesecake — Líčka na víně s bramborovou kaší — Slepičí polévka
6/16 Nejlepší pesto na světě
II. řada
Toskánská rajčatová polévka — Pesto — Domácí těstoviny
7/16 V Itálii na lanýžích
II. řada
Dušené vepřové nadivoko — Parmazánové rizoto — Míchaná vajíčka
8/16 Moje panelstory
II. řada
Francouzské brambory — Hrachovka s krutony a Skořicové lívanečky — Pohár Věra
9/16 Halušky ze Závady
II. řada
Halušky s brynzou — Gróbská husí stehna s lokšemi — Džatky s mákem
10/16 Rodinný přebor
II. řada
Pečené koleno — Bramboráky — Nakládaný hermelín