
Sourozenecká party
Část: Pudinkový trifle
Obsah dílu
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.
Části dílu

2 l mléka
120 g krupicového cukru
4 balení smetany ke šlehání
160 g moučkového cukru
2 zakysané smetany
2 balení dětských piškotů (240 g)
8 lžic rumu
4 ořechovo-karamelové tyčinky, nakrájené na plátky + kousek na postrouhání

2 krůtí stehna, celkem asi 1½ kg
15 šalotek nebo malých žlutých cibulí (celkem cca 750 g), oloupaných, ale v celku
2 stroužky česneku, oloupané, ale v celku
200 ml drůbežího vývaru
400g konzerva rajčat
4 snítky tymiánu
2 bobkové listy sůl a čerstvě namletý pepř

60 g másla nebo podle chuti
75 ml mléka
75 ml smetany na šlehání sůl

2 lžičky balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje + trochu navíc
2 lžíce medu
500 g předvařené řepy (dá se použít i syrová) sůl, pepř
1 sáček polníčku
5 hrstí rukoly
250 g mozzarelly, natrhané na kousky kůra z 1 biocitronu hrst dýňových semínek, opražených nasucho

Přehled dílů

Sourozenecká party
V příběhu Dity P. hrají hlavní roli recepty, podle kterých tentokrát uvaří pro své dvě sestry a bratra pudinkový trifle, krůtu na šalotkách s bramborovou kaší a salát s červenou řepou a mozzarellou.

Vyprošťováky
Po sourozenecké party se určitě hodí silná krémová česnečka, citronáda a fish and chips s domácí tatarkou.

Piknik
Neplánovaný a nakonec hodně vydařený piknik pro spoustu kamarádů proběhne na louce v pražské Stromovce. Dita připravila pečená jarní kuřátka, skvělou paštiku a jako dezert malé bábovičky s javorovým sirupem.

Po babičce
Rodinnou kuchařku s babiččinými recepty považuje Dita za svůj největší poklad. Podle ní připraví na chalupě koprovou omáčku se ztraceným vejcem, králíka na hořčici, bramboračku a usmaží nadýchané koblihy.

Moje dorty
Běhání k Ditiným oblíbeným činnostem už patří méně, ale když máte před sebou pečení a konzumaci narozeninových dortů, jde o nezbytnou přípravu. Čekají nás čokoládový a třímlékový dort a nakonec speciální rodinný jahodový dort.

Zavařování
Jak si zavařit léto, předvede Dita na chalupě s plným košem darovaných okurek. Vařit bude také domácí jahodový džem, skvělá hrušková povidla a originální cibulovou marmeládu.

Teplé sladkosti
Ze svého deníku Dita tentokrát vybrala teplé sladkosti, které v jejím životě hrají zvláštní roli. Zahání jimi chvíle, kdy bývá sama a sama být nechce.

Vlakem
Snad poprvé v životě Dita P. vyrazí na „čundr“. A rovnou Posázavským pacifikem, klasickou tratí trampů. Jídlo pochopitelně s sebou.

Dětství
Jídla, která jsme jedli v dětství a zůstanou nám na celý život, Dita P. uvaří svému malému synovci Ondrovi.

Zabijačka
Autentická zabijačka, která Ditě připomene zážitek z dětství a také film Postřižiny. Přímo na statku pak uvaří své pojetí zabijačky.