Vilma Cibulková

herečka

narozena 26. března 1963

Narodila se jako nejmladší ze tří sester v západočeském Ostrově nad Ohří, kde rovněž prožila převážnou část svého dětství. Prvotní divadelní průpravu získala díky rodičům. Na začátku 80. let se Vilma Cibulková přihlásila na DAMU, kterou absolvovala v roce 1985. Studovala v ročníku spolu s Karlem Rodenem, Ivanou Chýlkovou, Jitkou Asterovou či Evou Holubovou. Už na akademii Cibulková vystupovala ve studentském souboru DISK, s nímž absolvovala i zahraniční zájezdy, hostovala také v Divadle Na zábradlí.

Po dokončení DAMU získala angažmá v činohře Národního divadla, kde záhy získala několik velkých rolí. Ve filmu debutovala roku 1986, konkrétně ve smutné komedii Smích se lepí na paty. Od počátku devadesátých let vystupovala v Divadle pod Palmovkou, paralelně s tím hrála v řadě televizních filmů a seriálů, povětšinou coby představitelka emociálně složitých žen.

Vilma Cibulková je držitelkou několika prestižních ocenění, v roce 2007 dostala divadelní Cenu Thálie, tři roky na to jí porota Mezinárodního filmového festivalu v Moskvě obdařila cenou pro nejlepší herečku za snímek Zemský ráj to napohled.

Výběrová filmografie

  • Znamení koně (2010, seriál)
  • Zemský ráj to napohled (2009)
  • Nemocnice na kraji města – nové osudy (2008, seriál)
  • Soukromé pasti (2008)
  • Hodina klavíru (2007)
  • Dobrá čtvrť (2005, seriál)
  • Krev zmizelého (2004)
  • Pupendo (2003)
  • Místo nahoře (2002, seriál)
  • Samota (2001)
  • Pramen života (2000)
  • Báječná léta pod psa (1997)
  • Hodiny od Fourniera (1995)
  • Konec velkých prázdnin (1994)
  • Přítelkyně z domu smutku (1992, seriál)
  • Čas sluhů (1989)
  • Smích se lepí na paty (1986)

Odkazy

Fotografie