Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

Otakar Vávra — Lidé — Česká televize

režisér

* 28. února 1911

† 15. září 2011

Filmový režisér, scenárista a pedagog Otakar Vávra přišel na svět osmadvacátého února roku 1911 v Hradci Králové. Vystudoval brněnské reálné gymnázium, ze kterého přešel na studium architektury do Prahy. Filmové řemeslo jej však zlákalo natolik, že z učení odešel, aby se mohl svému koníčku věnovat naplno. V první polovině 30. let asistoval při vzniku několika dokumentů, svůj režijní debut si odbyl krátkometrážním snímkem Žijeme v Praze v roce 1934. Vávrova prvotina patří mezi dnes již poněkud zapomenuté filmy, což naopak v žádném případě neplatí o jeho následných dílech. Otakar Vávra se soustředil především na adaptace literárních děl velkých autorů, přičemž si vždy potrpěl na výběr herců.

Jako jeden z mála tvůrců natáčel velké a nákladné snímky i během německé okupace, například drama Pacientka dr. Hegla s Adinou Mandlovou, či Okouzlená, kde hlavní roli ztvárnila Nataša Gollová.

Po roce 1948 se Vávra přizpůsobil oficiální ideologii, což se podepsalo i na jeho velké historické Husitské trilogii. Vávrovým protestem vůči tehdejšímu režimu se stalo Kladivo na čarodějnice z roku 1969. Snímek byl kvůli svému provokativnímu vyznění stažen z distribuce, diváci jej mohli vidět až o dvacet let později. S koncem socialistického režimu nastal i útlum Vávrovy tvorby, po revoluci už žádný celovečerní snímek nenatočil. V roce 2001 byl za celoživotní přínos kinematografii oceněn Českým lvem.

Své profesní zkušenosti a dovednosti Otakar Vávra předával po pět dekád na pražské FAMU, kterou spoluzakládal. Jeho žákem byl například i Miloš Forman.

Výběrová filmografie

  • Evropa tančila valčík (1989)
  • Komediant (1984)
  • Temné slunce (1980)
  • Příběh lásky a cti (1977)
  • Kladivo na čarodějnice (1969)
  • Romance na křídlovku (1966)
  • Zlatá reneta (1965)
  • Noční host (1961)
  • Policejní hodina (1960)
  • Proti všem (1956)
  • Jan Žižka (1955)
  • Jan Hus (1954)
  • Krakatit (1948)
  • Předtucha (1947)
  • Přijdu hned (1942)
  • Dívka v modrém (1939)
  • Kouzelný dům (1939)
  • Cech panen kutnohorských (1938)
  • Listopad (1935)
  • Žijeme v Praze (1934)

Odkazy

Fotografie