Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

František Filip — Lidé — Česká televize

režisér

narozen 26. prosince 1930

Jeden z nejuznávanějších českých televizních režisérů František Filip pochází z jihočeského Písku. Jako malého jej původně zaujalo divadlo, práce za kamerou však nakonec lákala víc. Přihlásil se proto na FAMU, kde už během studia, na počátku 50. let, točil autorské dokumenty, ve kterých se projevovala jeho dřívější divadelní činnost. První ročníkový snímek toho budiž důkazem, nese poměrně výstižný název Ústřední loutkové divadlo. Oproti některým svým kolegům dal František Filip po absolutoriu přednost televizní tvorbě. Svými režisérskými počiny dokázal bavit jak mladé, tak i starší diváky. Jeho Tři chlapi v chalupě nastartovali pomyslnou šňůru populárních seriálů, jako například Eliška a její rod, F. L. Věk, Byl jednou jeden dům nebo Chalupáři. Filmografie Františka Filipa čítá do dnešních dnů přibližně šest stovek snímků, seriálů, pořadů a inscenací. Původních i adaptovaných. I když je znám hlavně coby televizní režisér, Jiří Hubač jej dokonce označil za zakladatele české televizní režie, má František Filip na svědomí i několik velkých filmů určených původně pro biografy, z nichž patrně nejznámější je Utrpení mladého boháčka s Pavlem Landovským v hlavní roli. Na počátku 80. let Filip umě zadaptoval klasická prozaická díla, operu Prodaná nevěsta a operetu Netopýr. V 90. letech točil už převážně pouze celovečerní televizní filmy, prozatím naposled své režisérské umění divákům České televize předvedl v cyklech Nadměrné maličkosti a 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem

Výběrová filmografie

  • 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (2005, seriál)
  • Nadměrné maličkosti (2004, seriál)
  • Ortel (1999)
  • Den, kdy unesli papeže (1995)
  • Noc pastýřů (1992)
  • Cirkus Humberto (1988)
  • Zlá krev (1986)
  • Tažní ptáci (1983)
  • Prodaná nevěsta (1981)
  • Nezralé maliny (1980)
  • Polská krev (1978)
  • Ikarův pád (1977)
  • Chalupáři (1975, seriál)
  • Byl jednou jeden dům (1974, seriál)
  • Bakaláři (1971, seriál)
  • F. L. Věk (1970, seriál)
  • Láska jako trám (1967)
  • Eliška a její rod (1966, seriál)
  • Favorit (1964)
  • Tři chlapi v chalupě (1962, seriál)

Odkazy

Fotografie