Kde jsem:

Cestujte s Českou televizí

David Prachař — Lidé — Česká televize

herec

narozen 15. ledna 1959

David Prachař se narodil 15. ledna 1959 do herecké rodiny Ilji a Jany Prachařových. Tatínek, představitel zlomyslného Trautenberka z Krkonošských pohádek, účinkoval v Divadle na Vinohradech, maminka Jana se věnuje hlavně loutkoherectví, na svědomí má například seriál Broučci.

David měl již od dětství k umění vřelý vztah, hrál na kytaru, housle, saxofon, často navštěvoval výstavy a hodně četl. Uvažoval o studiu dějin umění, nakonec však zvolil DAMU. V roce 1982 nastoupil angažmá v divadle S. K. Neumanna. Následovala působení v Divadle E. F. Buriana a Činoherním klubu. Od roku 1994 hrál osm let v Divadle Komedie, kde na jevišti ztvárnil přední role například v představeních Hamlet, Tři sestry, Král Lear, Okno do hlavy či Kupec Benátský. Za roli Hamleta získal David Prachař v roce 1994 cenu Alfréda Radoka. Stejného ocenění se mu dostalo o sedm let později za výkon v Tragické historii o doktoru Faustovi, hrané na Vyšehradě. Roku 2002 se Prachař poprvé objevil na scéně činohry Národního divadla, kde debutoval v Cyranovi z Bergeracu.

Prachařovy filmové role řadíme spíš mezi ty méně výrazné. Jednou z výjimek je nedávný snímek Ať žijí rytíři Karla Janáka, v němž Prachař ztvárnil jednu z titulních postav. Mnohem více pozornosti si získal v dabingu, je držitelem ceny Františka Filipovského, kterou získal za namluvení hlavní postavy italského snímku Život je krásný.

Výběrová filmografie

  • Ať žijí rytíři (2009)
  • Vyprávěj (2009, seriál)
  • Ďáblova lest (2008)
  • Kdopak by se vlka bál (2008)
  • Naši furianti (2006, televizní divadelní představení)
  • Pojišťovna štěstí (2004, seriál)
  • Falešné obvinění (2003)
  • Laskavý divák promine (1994)
  • Světýlka z blat (1992)
  • Kdo probudí Pindruše? (1989)
  • Záhada zamčeného pokoje (1986)
  • Zlaté kapradí (1984)
  • Kouzelné dobrodružství (1982)
  • Oddechový čas (1977)

Odkazy

Fotografie