Ivan Luťanský v titulní roli příběhu o mladickém tvůrčím rozletu českého básníka a prozaika, představitele českého romantismu a zakladatele moderní české poezie.
Režie: Vladimír Kavčiak. Scénář: Ludvík Kundera. Hrají: Ivan Luťanský, Svatopluk Beneš, Zuzana Fišárková, Zlata Adamovská a další.

Karel Hynek Mácha – významný romantický básník, tvůrce Máje, rovněž velký prozaik a filozof, vzdělaný, složitý mladík s úžasnou touhou po absolutních hodnotách ve všem, čím je člověk skutečně živ. Osobnost, která je stále středem zájmu literárních teoretiků a neméně tak vděčným zdrojem mnoha autorů. My vám dnes nabízíme televizní inscenaci podle scénáře Ludvíka Kundery a v režii Vladimíra Kavčiaka z roku 1982 o Máchově (I. Luťanský) mladickém tvůrčím rozletu, o touze plně žít, hledat smysl života. Praha roku 1890, tady začínáme vyprávět náš příběh, ve kterém poznáme jeho lásku k Lori (Z. Adamovská), její rodinu. Budeme ale také vyprávět o počátcích českého divadla, nevyhneme se ani sporu Máchy s Tylem (P. Soukup) či situaci kolem vydání jeho Máje. Poslední část našeho příběhu se pak odehrává v Litoměřicích, kam zamířil absolvent právnické fakulty, pražský rodák Karel Hynek Mácha v srpnu roku 1896, aby se zde ukryl a zahájil právnickou praxi u advokáta Josefa Filipa Durase. Čeká nemanželské dítě s Lori, herečkou Eleonorou Šomkovou. Termín svatby je určený. Kdo by pomyslel, že v listopadu téhož roku bude Lori místo láskyplného ano říkat poslední sbohem…

Napište nám