Kde jsem:
Poznejte nás
Aktuální tiskové zprávy, programové plány a fotoservis k pořadům
Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize
Archiv tiskových zpráv
20. 4. 2022
Země lázní, vína, ostrých jídel a specifického jazyka. Maďarsko divákům přiblíží Vít Pohanka
Jak nejlíp poznat nějakou zemi? Navštívit ji, procestovat, seznámit se s její historií, lidmi, zvyky. Štáb Postřehů odjinud tentokrát navštívil Maďarsko a zpravodaj Vít Pohanka vás v následujících dvanácti týdnech provede jeho hlavním městem a okolím. Na první díl nové série zveme v neděli 24. dubna ve 12:50 na ČT1.
Budapešť, město, které můžete procházet týdny a stále budete objevovat něco nového. Najdete zde spoustu památek a zajímavostí, historických domů, kostelů, kaváren, termálních lázní atd. Víte ale, že unikátním, autenticky budapešťským fenoménem jsou takzvané „ruinpuby“? Nebo že Budapešť skrývá jedno tajemství? „Většina návštěvníků obdivuje její krásy na zemském povrchu. Tohle město ale nabízí i unikátní procházky v podzemí. Přímo pod jeho ulicemi je totiž 200 přírodních jeskyní. Tedy něco, čím se žádné jiné evropské hlavní město nemůže pochlubit,“ říká zpravodaj Vít Pohanka.
Když do Budapešti, tak do lázní! Tímhle heslem se řídili návštěvníci maďarské metropole bez nadsázky po staletí. A i když dnes město nabízí spoustu dalších lákadel, zajímavostí a památek, být v Budapešti a nezajít do termálních lázní by byl těžký cestovatelský hřích!
A chybět nemůže ani návštěva Balatonu. Ten za komunismu nahrazoval mnoha Čechoslovákům moře. „Balaton je ale mnohem víc než hodně velké jezero a místo pro letní koupání. Jeho okolí je doslova prodchnuté historií, příležitostmi k poznávání minulosti i přítomnosti, kultury a přírody téhle části Evropy. Maďarsko, jeho minulost i přítomnost, tradice, víno a kuchyně se tady dají nejenom poznat, ale také ochutnat a vychutnat,“ upřesňuje Vít Pohanka.
A když už jsme u toho vychutnávání, nebudou chybět díly, ve kterých přiblížíme maďarské vinařství i gastronomii. Tahle země se zhruba stejným počtem obyvatel jako Česko produkuje zhruba pětkrát víc vína. Může se pochlubit celkem dvaadvaceti vinařskými oblastmi. A k vínu patří klobásy. Těch je mnoho druhů, ale jedno mají společné: díky pálivé paprice a výraznějšímu koření jsou většinou chuťově ostřejší než ty, které se vyrábějí v okolních zemích východní a střední Evropy.
dramaturgie: Karel Bělohlavý // scénář, průvodce pořadem: Vít Pohanka // kamera: Krunoslav Kiko Keteleš // režie: Jaroslav Večeřa // zvuk: Jaroslav Večeřa, Radek Duda // manažerka realizace: Markéta Grossmannová // vedoucí centra dramaturgie: Marcel Nevín