Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

11. 3. 2016

Gabriela Gunčíková bude ve Stockholmu reprezentovat Česko na Eurovision Song Contest

Evropské hudební klání Eurovision Song Contest se poprvé na veřejnoprávních obrazovkách objevilo v roce 1956 a je jedním z nejdéle vysílaných pořadů v televizní historii. Soutěž přiláká k obrazovkám každý rok téměř 200 miliónů diváků z celého světa. Do letošního 61. ročníku vybrala jako českého reprezentanta odborná porota zpěvačku Gabrielu Gunčíkovou.

Odborná porota, ve které letos zasedli hudební publicisté Honza Dědek a Jaroslav Špulák, zpěvák a hudebník Michael Kocáb, hudební skladatel a producent Jan Maxián, a skladatel a účastník minulého ročníku soutěže Eurovize Václav Noid Bárta, letos společně s Českou televizí vybrala pro nadcházející ročník evropské soutěže zpěvačku Gabrielu Gunčíkovou.

Účast na Eurovizi je pro mě po delší době návratem domů do České republiky. A je to úžasná příležitost, jak zúročit schopnosti, které jsem v zahraničí nasbírala,“ říká ke své nové roli Gabriela Gunčíková a dodává: „Eurovize je jako evropský pohár ve sportovních soutěžích, jen se jedná o nejlepší píseň a její interpretaci. Eurovize je možnost předvést své umění celému světu.“

Odborná porota se nepodílela jen na výběru interpreta, ale i písně. „Z více než čtyřiceti skladeb se do užšího výběru dostaly tři. Mezi nimi i I Stand od švédsko-irského autorského týmu, která byla nakonec vyhodnocena jako nejlepší. Vyhovuje i schopnostem interpretky, která disponuje úžasným hlasovým rozsahem. Gabriela navíc dokázala společně s autory hudby píseň ještě zdokonalit a svým profesionálním přístupem nás přesvědčila, že je správnou volbou pro tuto výjimečnou příležitost. Věřím, že nejen ona, ale i celý realizační tým udělají maximum pro důstojnou reprezentaci České televize a České republiky,“ prozradil kreativní producent ČT Jan Potměšil.

Václav Noid Bárta k volbě zpěvačky i skladby doplňuje: „Zpěv Gabriely je impozantní. Píseň zní tak nějak ‚osudově‘ a to je skvělé, taktéž chválím zvukovou stránku. Držím jí palce.“

Letošní ročník Eurovision Song Contest 2016 se již potřetí v historii koná ve Stockholmu.  Provede jím loňský vítěz Måns Zelmerlöw. Gabriela Gunčíková v rámci soutěže poprvé vystoupí 10. května během prvního semifinálového večera, který diváci mohou v přímém přenosu sledovat na obrazovkách ČT2. Druhé semifinále následuje na stejném programu 12. 5. Finálový večer budou moci diváci sledovat 14. května na ČT1.

Videoklip naleznete zde: https://youtu.be/0L2imZRo6NY

Fotografie ke stažení naleznete zde: http://mab.to/JbPgwO8bA

Web Eurovision Song Contest 2016: http://www.eurovision.tv/page/timeline

I stand

Hudba: Christian Schneider, Sara Biglert // Text: Aidan O´Connor // Zpěv: Gabriela Gunčíková

(Kompletní tiskové informace naleznete v příloze.)

Alžběta Plívová, tisková mluvčí České televize

Přílohy

Eurovision Song Contest 2016 (1351 kB)

Eurovision Song Contest 2016_1 (75 kB)

Eurovision Song Contest 2016_2 (706 kB)

Eurovision Song Contest 2016_3 (190 kB)

Eurovision Song Contest 2016 (120 kB)