Kde jsem:

Poznejte nás

Poznejte nás

Archiv tiskových zpráv — Pro média — Vše o ČT — Česká televize

Tiskový servis pro novináře

Archiv tiskových zpráv

9. 8. 2010

Diváci tvořili s ČT24 povodňové zpravodajství a sledovanost byla rekordní

Mimořádné víkendové zpravodajství ČT24 věnované regionům postiženým rozsáhlými povodněmi vyvolalo obrovský zájem diváků. Velmi vysoká čísla sledovanosti doprovodily i rekordy v zapojení diváků do vysílání prostřednictvím sociálních médií.

Počet těch, kteří sledovali zpravodajství ČT24 alespoň tři minuty nepřetržitě, dosáhl za celý víkend hodnoty 2 miliony 493 tisíc diváků starších patnácti let. Celodenní podíl na trhu se vyšplhal na dosah hranice 10 % (sobota 9,50 %, neděle 9,25 %). Zpravodajský kanál ČT tak dosáhl v rámci týdenního výsledku nového maxima 5,53 %! Průměrně víkendové mimořádné zpravodajství na ČT24 sledovalo 209 tisíc dospělých diváků (sledovanost 2,4 % při podílu na publiku 12,43 %).

Skutečně novým fenoménem těchto povodní se stala stránka ČT24 na Facebooku. Ta se proměnila během několika hodin v unikátní centrum informací. Dobrovolní reportéři – sami diváci – poslali více než 4 200 autentických fotografií a přes tisíc videí. Jen přes víkend se ke stránce přidalo dalších 21 tisíc lidí. Naplno se tak projevila kolektivní inteligence – mnozí použili stránku ČT24 jako zdroj informací přímo z jednotlivých míst: radili se kudy projet, ptali se na příbuzné, přátele, sousedy, hledali lidi i zvířata. Takto sdílené informace tým nově zřízeného útvaru ČT Nová média převáděl přímo do vysílání a tam se postupně rozvíjely. Diváci na stránce www.facebook.com/ct24.cz i dále nabízejí pomoc a přispívají i k úklidu postižených míst. ČT24 jim děkuje za operativní spolupráci.

Televize veřejné služby se tak naplno snaží využít prostředky měnící se sociální komunikace. Sociální sítě jsou mnohem efektivnějším prostředkem, jak provázat zpravodajské vysílání ČT s divákem–uživatelem a umožnit mu aktivní podíl na šíření informací prostřednictvím týmu specialistů, který tyto zprávy třídí a předává do vysílání. Vzhledem k mimořádné povodňové situaci upravila od sobotního odpoledne ČT24 svoje vysílání tak, že přináší nepřetržité zpravodajství a vstupy. Mimořádné vysílání začalo v sobotu 7. 8. 2010 ve 14:00 a pokračovalo až do půlnoci (v 19:00 bylo přerušeno na 20 minut Událostmi). V neděli 8. 8. 2010 vysílání opět pokračovalo od osmé hodiny ranní až do sedmé hodiny večerní (přerušeno na dvě hodiny Otázkami Václava Moravce). ČT24 bude samozřejmě přinášet nejnovější zprávy i v následujících dnech.


Ladislav Šticha
Tiskový mluvčí ČT

Přílohy

Podíl na publiku (40 kB)