Šalvěj lékařská
Pamatujete si na babské ucho ze Saxany? Tak to je šalvěj – všestranná léčivka a také skvělé koření. Ve staročeské kuchyni se používala tak hojně jako petrželka zejména k vepřovému a telecímu masu, do omáček, nádivek i k dochucení sýrů. Šalvějí se vyzbrojte i do období chřipkových epidemií a viróz – má antibakteriální a antivirotické účinky a kloktáním ulevíte kašli a bolestem v krku.
Přehrát video
Kateřina a Linda se nejdříve vrhnou do domácích šalvějových bonbónů pro děti. Protože s výsledkem není spokojená především Kateřina, vydá se do Švýcarska podívat, jak to vypadá, když se bonbony profesionálně vyrábějí z bylin z horských svahů a podle 70 let staré receptury.

Domácí těstoviny s omáčkou z dýně Sweet Dumpling
Domácí parfém z měsíčku, levandule a šalvěje
Domácí šalvějové bonbony
Čaje proti nachlazení a kašli
Kastilské mýdlo
Bylinná směs proti molům
Nanuky na nachlazení z echinacei, zázvoru, citronu
Králík pečený s kořenovou zeleninou
Šalvějový a mateřídouškový sirup
Pečená dýně na šalvěji s nudlemi
Oříšková paštika
Krocan na bylinkách na díkuvzdání
Krůtí kuličky s rajčatovou omáčkou